ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

      Οι Πανελλαδικοί διαγωνισμοί  Ταλέντα-Βραβεία «ΦΙΛΩΝΑ» (στην ποίηση, την πεζογραφία, τη ζωγραφική, τη μουσική)  ξεκίνησαν  την περίοδο 1976-1977 στον Πειραιά και δεν άργησαν να εξαπλωθούν σε Ελλάδα, Κύπρο και Ελληνικές αροικίες εξωτερικού.

      ΄Ετσι, από το διαγωνισμό του 1979 εμφανίζονται τα πρώτα έργα και οι πρώτες διακρίσεις από Σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού.

        Από τότε ακολούθησαν χιλιάδες συμμετοχές που μέσα τους έκρυβαν το πάθος του μετανάστη  προς την πατρίδα Ελλάδα και τον αγώνα του να κρατήσει στη σκέψη και στην ψυχή του όσα είχε ζήσει αλλά και όσα είχε ακούσει από γονείς, συγγενείς, συμπατριώτες.

       Πληθωρικό το αποτέλεσμα σε συγκομιδή  των εργασιών τους στα Γραφεία του ΦΙΛΩΝΑ, έρχονταν για να αξιολογηθούν, σε διαγωνιστικούς τομείς των προτιμήσεών τους.

       ΄Εργα ζωγραφικής,  φωτογραφικό υλικό, κείμενα πεζογραφίας  και ποίησης γραμμένα στα ελληνικά, κατέφθαναν για να αποδείξουν πόσο έντονες υπήρχαν οι θύμισες ή οι διηγήσεις των γονιών από την Ελλάδα, έστω, κι αν τους χώριζαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έστω, κι αν δεν ξαναγύριζαν ποτέ !

         Ο ΦΙΛΩΝΑΣ δεν έμεινε παρατηρητής. Φυλάσσοντας, ως κειμήλια τα έργα τους, τα παρουσιάζει στους διακριθέντες και μη νεαρούς, τότε, μαθητές αλλά και στο κοινό που θέλει να παρακολουθήσει την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνική παιδείας.

        Εδώ, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι διαγωνισμοί "ΦΙΛΩΝΑ", δεν υπήρξαν μόνο για να δημιουργήσουν μια πρόσκαιρη δραστηριότητα. Επιβάλλονταν, σ ‘ εκείνα   τα χρόνια (1976) να δημιουργηθούν ευκαιρίες, ώστε να ανιχνεύονται οι δυνατότητες των μαθητών να εκφραστούν και στη συνέχεια να τους δοθεί το έναυσμα να τονωθεί το ηθικό τους , εκφράζοντας μέσα από τα έργα τους  συναισθήματα, προβληματισμούς, ενδιαφέροντα, που είχαν εγκλωβιστεί μέσα τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα έκφρασής τους!

     Αυτό επεδίωξε, σε κείνα τα «άγονα χρόνια», ο «ΦΙΛΩΝΑΣ»! ‘Εδωσε τις ευκαιρίες και πήρε την απόλυτη ικανοποίηση αφού σήμερα μπορεί να χαμογελά, χωρίς έπαρση, μα με την επίγνωση πως κέρδισε το στόχο των στοχασμών του!

Υ.Γ. το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο «ΦΙΛΩΝ» τιμήθηκε δέκα χρόνια μετά την έναρξη των Διαγωνισμών του, από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ,1976, προσκαλώντας τον να παραστεί -Μοναδικός Ιδιωτικός Φορέας- ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ της τότε ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣHΣ, με έργα διακριθέντων του. Σημειώνουμε, ότι το Πνευματικό μας Κέντρο εκπροσώπησε και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ,εφ’ όσον δεν διέθετε παρόμοιες δραστηριότητες το τελευταίο!    

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2539

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2323

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2008

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα