ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

dimitris_sgouros_foto1.jpg

 

       Ο ΕΠΤΑΧΡΟΝΟΣ, ΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
  ΑΝΕΒΑΣΕ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΥΧΗ

       και ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ "ΑΣΠΟΝΔΟΥΣ" ΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕΣ!
 
0131.jpg
 
                                       ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

          Το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ», στην τριανταπεντάχρονη σχεδόν πορεία του στην ανεύρεση και προβολή νέων στο χώρο της τέχνης και των γραμμάτων μέσα από τους διαγωνισμούς του «Ταλέντα Βραβεία ΦΙΛΩΝΑ», έζησε τη γεύση της δικαίωσης πολλές φορές. Νέοι με ταλέντο ,  με θέληση,  με γνώση άφησαν την ανεξίτηλη  σφραγίδα τους  στο πέρασμα του χρόνου. 

      Ο  «ΦΙΛΩΝΑΣ», αγκαλιάζοντάς τους και ευχαριστώντας τους, έστω και από μακριά, ξεκινά να δίνει κάποια  στοιχεία του βιογραφικού τους, που σε όσους τους θαυμάζουν ίσως να μην είναι γνωστά.

 
Και, φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε χωρίς  να  αναφερθούμε στον πρώτο από τους πρώτους, όχι μόνο χρονολογικά αλλά ουσιαστικά: ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΡΟ!
 

        Τριάντα πέντε χρόνια  κλείνει εφέτος (2011) από την πρώτη μουσική του εμφάνιση «το παιδί θαύμα»   της δεκαετίας του εβδομήντα  και σ’ εμάς τους ανθρώπους που τον ζήσαμε από κοντά στα πρώτα  βήματα του δεν μπορεί παρά να φαντάζει με διαφορετικό τρόπο.

      Τον καμαρώνουμε  παρακολουθώντας τον από μακριά, με τη διακριτικότητα που απαιτείται σ΄ έναν καλλιτέχνη του διαμετρήματός του, μα ανάμεσα στις 2.500 εμφανίσεις του και πλέον, από τα μάτια μας  και την καρδιά μας δεν μπορεί να φύγει το μικρό αγόρι των 8 ετών που βραβεύτηκε εκτός συναγωνισμού και πρώτος έδωσε τη σκυτάλη στο γαϊτανάκι των νέων ταλέντων που ξεπήδησαν μέσα από τους μουσικούς διαγωνισμούς  Ταλέντα – Βραβεία «ΦΙΛΩΝΑ» στην τριαντάχρονη πορεία τους.

 

      1976 – 1978 :  Ο «ΦΙΛΩΝΑΣ», στην αφετηρία μιας νέας δραστηριότητας , ενώ έμελλε να διαμορφώσει μια νέα εποχή στο εκπαιδευτικό «γίγνεσθαι» του ελλαδικού χώρου, δεν μπορούσε  να φανταστεί πως από την  πρώτη κι όλας φορά θα σημαδευόταν καί η δική του ύπαρξη αλλά καί της Ελλάδας ολόκληρης καί του κόσμου ολόκληρου, από ένα μικρό, επτάχρονο αγόρι. 

        Η αγωνία της πρώτης  διοργάνωσης έδωσε τη θέση της  στην έκπληξη, στο σφίξιμο του στήθους, στο δάκρυ που κυλούσε από τα μάτια πολλών.  
   Οι θεϊκές νότες πλανιόσανται στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και χάιδευαν τις ακοές των τυχερών τότε παρευρισκομένων. Η κατοχή του πιάνου από τον πιανίστα ολοκληρωμένη, η έκφραση σφιγμένη και τα δάχτυλα, εκτελούσαν  τις εντολές του  μυαλού και της  ψυχής που ήσαν τόσα άρρητα σφιχταγκαλιασμένες!  

   Ο πιανίστας τελείωσε το πρόγραμμά του, σηκώθηκε ψύχραιμος, χαιρέτησε το κοινό και πέρασε στα παρασκήνια. Τα ηχηρά χειροκροτήματα τον συνόδευαν, μα δεν κουνιόταν  κανείς από τη θέση του. Θαυμασμός και αμηχανία  μπερδεμένα. Πώς  μπορούσες να σηκωθείς  για να πλησιάσεις , να συγχαρείς, να  αγγίξεις, να φιλήσεις  αυτόν τον όμορφο μικρό με τα μεγάλα μάτια, την  κάτασπρη επιδερμίδα, τα μαύρα μαλλιά που η χωρίστρα τους έκαμε ακόμα πιο εκφραστικό το ευγενικό προσωπάκι;   Ένιωθες μικρός, εσύ ο μεγάλος, γιατί στην αίθουσα υπήρχε εκείνη την ημέρα ένας μόνο. Ο Μεγάλος Δημήτρης Σγούρος, κι ας ήταν μόλις οκτώ χρονών!  Μέσα στην όλη ηλεκτρισμένη από μαγεία ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος και ιδρυτής του «ΦΙΛΩΝΑ» Νίκος Κεράνης, σπάζοντας την έκσταση, έσπευδε για να τον σφίξει πρώτος  στην αγκαλιά του.

 

dimitris_sgouros_foto1.jpg

                                    

                                                                        Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

     

      Δεν θα ξεχάσουμε τον τσελίστα  Λευτέρη  Παπασταύρου, ο  οποίος εκφράζοντας τη συγκίνηση τόσο τη δική του, όσο και της λοιπής Επιτροπής σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικά, ιδιαίτερη μουσική φυσιογνωμία, να το θυμάστε. Ο Διαγωνισμός σας, δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερη αρχή. Το παιδί αυτό δεν θα το χωρέσει   η Ελλάδα» και συνέχισε «Μας έκανε εντύπωση. Κάπου, ένα  πλήκτρο του πιάνου ξαφνικά έπαψε να ανταποκρίνεται. Πώς αλήθεια μπόρεσε να το αντιληφθεί και να προσπεράσει το πρόβλημα; Δείγμα της ευφυίας και μουσικής του επίγνωσης».

 

      Η ημέρα εκείνη, φυσικά, δεν ήταν η μεγαλύτερη για το Δημήτρη Σγούρο, παρά μόνο για μας, τους διοργανωτές, την Επιτροπή του Μουσικού Διαγωνισμού, το Πειραϊκό κοινό!  Για εκείνον, όμως,  ήταν η αρχή μιας πορείαs γεμάτης  αναρίθμητους θριάμβους,   που δεν έκλεισαν τον κύκλο, μόνο γύρω από τον ίδιο, στον ίδιο κύκλο  χώρεσε και η πατρίδα του, που την οδήγησε ψηλά και έγινε ο προπομπός μιας άλλης νοοτροπίας στο νεανικό μουσικό χώρο της Ελλάδας, που από τότε αναζητά τη «μίμηση» μέσα από την ευγενή άμιλλα.

 •  

    Ο γράφων, δεν θα σταθεί εξιστορώντας τις μεγάλες επιτυχίες και τη ζωή του Δημήτρη, έως και σήμερα. Αυτή πλέον είναι γνωστή σε πολλούς και θα μπορούσαν να γράφονται πολλά, ανακριβή  ή μη. Εμείς, θα περιοριστούμε στα χρόνια εκείνα, τα πρώτα, τα άγνωστα για να τον αφήσουμε παλικαράκι πια , έφηβο 15 ετών στον κόσμο εκείνο της επαγγελματικής του επιτυχίας που πολύ ζήλεψαν μα που δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν.    
     Οι πληροφορίες μας, εκτός από τις προσωπικές, αντλούνται από τη Μηνιαία Πολιτιστική Επιθεώρηση  «Νέος Ελληνισμός» έκδοσης   του Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» το 1985, όταν ο Δημήτρης ήταν 15 πλέον  ετών.

entypo.jpg

 

   Η έκδοση, αφιερωμένη σ’ αυτόν. Στην πρώτη σελίδα, διαβάζουμε:

   «Διεθνής φυσιογνωμία από 6 ½  χρονών .
 

     Το 1977, το Πνευματικό Κέντρο ο «Φίλων» στον πρώτο  τότε Πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό Νέα Ταλέντα, του απονέμει το Α΄ χρυσό μετάλλιο, εκτός συναγωνισμού, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τότε πρωτοπαίχτηκαν από το «Μεγάλο» πιανίστα και «παιδί θαύμα» οι  δυο του θαυμάσιες συνθέσεις: η «΄Ανοιξη» και τα «Πειραιώτικα δειλινά».

Και το αφιέρωμα συνεχίζει:

» Ο Δημήτρης Σγούρος, τώρα πια έφηβος 15 ετών,  γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 30 Αυγούστου του 1969 και κατοικεί στον Πειραιά. Είναι ένας πασίγνωστος παγκοσμίου φήμης πιανίστας, αν και ακόμη είναι ένα παιδί.

΄Αρχισε τις σπουδές του στο πιάνο όταν ήταν 6 ετών. ΄Εκανε για ενάμισι χρόνο μαθήματα στο σπίτι του με την Πειραιώτισα  δασκάλα  πιάνου κ. Δέσποινα Γεωργοπούλου, η οποία πολύ γρήγορα αναγνώρισε το μεγάλο ταλέντο που είχε στα χέρια της, αφού μόλις 3 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων πιάνου,  άρχισε να συνθέτει, να τελειώνει τα βιβλία το ένα πίσω από το άλλο και να ανταποκρίνεται στα θεωρητικά μαθήματα, που πρώτη εκείνη του δίδαξε, με καταπληκτική ευκολία. Αυτός και ο λόγος  που τον προέτρεψε να φοιτήσει στο Ωδείο Αθηνών, για να έχει πληρέστερη και τυπικότερη μουσική παιδεία.»

Τη χρονιά 1977 - 1978

 • Δίνει κατατακτήριες εξετάσεις στο Ωδείο Αθηνών και τον κατατάσσουν στο 6ο Ωδειακό έτος στο πιάνο (τρίτη κατωτέρα) και στη δεύτερη στα θεωρητικά, στην τάξη της γνωστής καθηγήτριας και σολίστ κ. Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάλα,
 • βραβεύεται από  το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» εκτός συναγωνισμού με Αριστείο και χρυσό Μετάλλιο.   
 • Δίνει το πρώτο ατομικό του ρεσιτάλ, σ’ ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά, στο πρόγραμμα του οποίου είχε συμπεριλάβει και 2 δικές του συνθέσεις την «΄Ανοιξη» και τα «Πειραιώτικα Δειλινά».
 • Τον ίδιο χρόνο κάνει   και την πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση από την ΕΡΤ 1, στην εκπομπή «Μουσική από το Studio 3».
 • Το καλοκαίρι του 1978 εκλέγεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές Festival  της Unisef  «για το έτος του παιδιού» που γινόταν στη Σόφια της Βουλγαρίας και ο 10χρονος Δημήτρης κερδίζει πάλι την πρώτη θέση, ανάμεσα σε 450 παιδιά, που έπαιρναν μέρος, ηλικίας μέχρι 17 ετών
1979

 • 5 Ιανουαρίου  έρχεται και πάλι πρώτος  στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «ΦΙΛΩΝΑ» που διεξήχθη στο Ωδείο Αθηνών .        
  Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρής σε άρθρο του στο «Λογ.Στάδιον» έγραφε:
 « Όπως πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς (φωτό απονομής), έτσι και φέτος ήρθε νικητής ο ανωτέρω μικρός μας πιανίστας που βραβεύτηκε και πάλι με το Α΄ Βραβείο  στο πιάνο, (με βαθμολογία 19 και 5/6) και με το χρηματικό ποσόν των 10.000 δραχμών στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό που έγινε στις 5-1-70 στο Ωδείο Αθηνών, εις μνήμη της κορυφαίας Καθηγήτριας πιάνου Καίτης Παπαϊωάννου.
 » Ο ανωτέρω μικρός μας πιανίστας όσο μεγαλώνει τόσο και μας βγάζει ασπροπρόσωπους στα όσα του γράψαμε στο παρελθόν  για το έμφυτο μουσικό του ταλέντο, βοηθούμενος ταυτόχρονα από τις σπουδές του στο Ωδείο και από την εξαίρετη Καθηγήτρια κα Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, για να τον δούμε στο μέλλον μια μεγάλη ελληνική μουσική φυσιογνωμία, που να κοσμεί στο εξωτερικό την Ελλάδα, με καλλιτεχνικές δόξες και δάφνες.
 » Το «Λογ.Στάδιον» που τόσα έχει γράψει, για το «Μουσικό Παιδί Θαύμα» Δημ. Σγούρο, του εύχεται και πάλι ολόθερμα, ν’ ανεβαίνει πάντα νικηφόρα την ανοδική πορεία της Μουσικής Τέχνης, ώσπου να φτάσει θριαμβευτής στην κορυφή του Διεθνούς Μουσικού Πανθέου, για να τον χαίρεται η Ελλάδα και να τον καμαρώνουν υπερήφανα οι γονείς του.»

 • Τον Ιανουάριο του 1979 παίρνει, επίσης, μέρος στον Πανελλαδικό διαγωνισμό «Καίτης Παπαϊωάννου» για παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών μέσης σχολής και ο εννιάχρονος τότε Δημήτρης κερδίζει το 1ο βραβείο με το βαθμό άριστα 10.

  1981.
 • Τον  Ιούνιο, παίζει στο  Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, εμπρός σε 5.000 θεατές και τα έσοδα, από τα εισιτήρια , τα προσφέρει στους σεισμοπαθείς των πρόσφατων Ελληνικών σεισμών. 
  Τον ίδιο μήνα, συμπράττει για πρώτη φορά σε ορχήστρα. Παράλληλα τα Σαββατοκύριακα δέχεται προσκλήσεις για Solo εμφανίσεις  από παντού.
 • Τον Αύγουστο,   παίρνει μέρος στη δεύτερη κατηγορία του διαγωνισμού πιάνου της   Senigalia-Angona Ιταλίας, για ηλικίες από 16-20 ετών και κερδίζει το 1ο βραβείο, χρυσό μετάλλιο και ένα πιάνο.          
  Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά μια μεγαλειώδης  πιανιστική    διεθνής καριέρα, από τις πλέον  διάσημες.

     1982


 • Τον Απρίλη του 1982, κάνει το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ, παίζοντας στο Κάρνεγκιν Χωλ και συμπράττει με τη   NationalSymphonyOrchestra της WashingtonD.S, υπό τον Μιτσλάβ Ροστροπόβιτς, στο 3ο κονσέρτο του RAHMANINOV, που είχε τεράστια επιτυχία.
 • Τον Ιούνιο του 82, τελειώνει τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών με άριστα παμψηφεί και παίρνει το χρυσό μετάλλιο για εξαιρετικές περιπτώσεις «Ανδρέα &  Ευγενείας Συγγρού» δίπλωμα καθηγητού και σολίστ.
 • Το καλοκαίρι του ’82 επ’ ευκαιρία μιας μεγάλης Αμερικανικής Περιοδείας, παρακολουθεί μαθήματα και παίρνει  MasterDiploma” από το MarylandUniversity στη WashigktonD.S. με τον Στίουαρτ Γκόρντον.
1983

 • Το 1983 και ενώ ο Δημήτρης   φοιτούσε κανονικά στο Γυμνάσιο, γίνεται δεκτός κατ΄ εξαίρεση, λόγω ηλικίας στη RoyalAcademyofMusicinLondon και σπουδάζει πιάνο με τον κορυφαίο της Καθηγητή Γκάϊ Τζόνσον και ανώτερα θεωρητικά με τον Τ. Μπάξτερ, απ΄όπου απεφοίτησε, με το μεγαλύτερο βαθμό, στην ιστορία της Ακαδημίας, 98/100…
 • ΄Εχει δώσει ρεσιτάλ, στις πιο γνωστές αίθουσες, με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, στην Ευρώπη – Ασία – Αμερική  (Νότιο και Βόρειο). ΄Εχει γράψει 3 δίσκους με την  E.M.I. AngelRecordComrany  δυο SoloPianoSHUMAN-BRAHMS  και LIST και έναν με τη BerlinerPhilarmonisCher υπό τον UriSimonov.
 • ΄Εχει τιμηθεί από τους Δημάρχους Αθηνών-Πειραιώς και Τρικάλων  με τα χρυσά μετάλλια των πόλεων, από το κεντρικό RotaryClubAθηνών και το Δήμαρχο του LosAngeles Τομ Μπράντλευ, για τη συμμετοχή του στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τους Ολυμπιακούς αγώνες του 84. Του έχει επίσης απονεμηθεί το διεθνές βραβείο  Leonardodavinzi” και πολλά άλλα.
 • Δυο μήνες πριν πεθάνει, ο διεθνής γίγαντας του πιάνου ΄Αρθουρ Ρουμπιστάιν, ζήτησε να τον ακούσει στο διαμέρισμά του στη Γενεύη και ο Δημήτρης έπαιξε γι’ αυτόν επί 2 ώρες. Τότε ο Ρουμπινστάιν αποφάνθηκε, ότι είναι ο καλύτερος πιανίστας που άκουσε ποτέ του «συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του», όπως χαρακτηριστικά είπε και του χάρισε ένα χρυσό ρολόι , σα να του παρέδιδε τη σκυτάλη.
  rubi.jpg

         Ο Δημήτρης φοιτά φέτος (1985) στην 1η τάξη του Λυκείου, στο σχολείο «Μπαχλιτζανάκη» στον Πειραιά και είναι αριστούχος, με ιδιαίτερες προτιμήσεις στα Φυσικομαθηματικά και τη Χημεία.

 

Εδώ, (σημείωση του γράφοντος) θα πρέπει να προσθέσουμε κάτι που ίσως λίγοι γνωρίζουν. Αγγλικό Πανεπιστήμιο, δέχεται εν λευκώ φοιτητές  με τη σύσταση του Δημήτρη Σγούρου, αναγνωρίζοντας έτσι και την επιστημονική του αξία στα Φυσικομαθηματικά και τη Χημεία. 

 

     Αγαπά το κολύμπι, το ποδήλατο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και του αρέσει να χορεύει μοντέρνους ρυθμούς με τους φίλους του. ΄Εχει έναν ακόμη μικρότερο αδελφό, 9 ετών, που δεν ασχολείται με τη μουσική και ο πατέρας του είναι γνωστός γιατρός Παθολόγος στον Πειραιά. Η μητέρα του, που είναι και η γενική του μάνατζερ, τον συντροφεύει πάντα στα ταξίδια του.

 

΄Εχει κάνει πάμπολλες, μεγάλης διάρκειας τηλεοπτικές εμφανίσεις, απ΄ όλα σχεδόν τα κανάλια του κόσμου και τον Οκτώβριο του 84 τελείωσε ένα φιλμ γύρω απ’ αυτόν  ειδικά, για την Τ.F. με τίτλο «Ο Δημήτρης στα 14» που σκηνοθέτησε ο γνωστός Γάλλος παραγωγός   FransoisReinschenrbach και που αρχίσει να προβάλεται  διεθνώς από τις τηλεοράσεις, αυτό το χρόνο.

 

Μερικοί χαρακτηρισμοί που του έχουν δοθεί από τον διεθνή τύπο είναι:

 
«΄Ενας Ολύμπιος και το πιάνο»
 «΄Ενας Προμηθέας ήρθε από την Ελλάδα»
 «΄Ένα νέο αστέρι γεννιέται»

 «Τι βιρτουόζος»

 «Ο θείος Πιανίστας»
 «Ο Δαίμονας του πιάνου»
 «΄Ενας κομήτης»
 «Μοναδικό φαινόμενο»
 «Καταρράκτης μουσικότητας»
 

Αυτός ήταν ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ το 1985, σε ηλικία,  μόλις 15 

ετών!                                                                .

Τα χρόνια  πέρασαν. Το παιδί έγινε άνδρας, όμως, εξακολουθεί  να  είναι πάντα ο πρώτος. ΄Ένα παραμύθι που ποτέ δεν τελειώνει, ένα παραμύθι που πολύ ονειρεύονται πρωταγωνιστή τον εαυτό τους, μα ο πρωταγωνιστής σε κάθε παραμύθι πάντα είναι ένας. Και ο Δημήτρης Σγούρος, ο Δημήτρης της Ελλάδας μας, ο Δημήτρης των Ελλήνων, ο Δημήτρης του «ΦΙΛΩΝΑ»  πάντα θα μείνει ο «΄ΕΝΑΣ».

Οι  Διαγωνισμοί  Ταλέντα-Βραβεία  «ΦΙΛΩΝΑ» εύχονται στο πρώτο τους παιδί, παντοτινές επιτυχίες!
 
 
 Μαίρη Κεράνη - Σοφιανού
    Πρόεδρος "ΦΙΛΩΝΑ"
 
 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2539

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2323

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2008

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα