ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

   Ο Γραπτός λόγος  είναι  αναμφίβολα,  ένας τομέας που εκφράζει  τον ψυχισμό του ατόμου μαζί με την καλλιέπειά του, τις γνώσεις του.  Το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» με τη διοργάνωση των διαγωνισμών του  Ταλέντα-Βραβεία  «ΦΙΛΩΝΑ» στην πεζογραφία από το 1977 έδωσε στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα  είτε διεκδικώντας κάποια διάκριση, είτε   γράφοντας  για να  εναποθέσουν τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους, τα μυστικά τους (όπως πολλοί μας εξομολογήθηκαν) σε κάποιους που αντικειμενικά μπορούσαν να τους κατανοήσουν, να τους βοηθήσουν.  Και  το Τμήμα προβληματισμού των νέων, ήταν πάντα, κοντά τους.
   Η ενασχόληση του «ΦΙΛΩΝΑ» με τους νέους  «λογοτέχνες» και τα αποτελέσματα από τα χιλιάδες γραπτά   που κατέφθαναν  στα γραφεία του κάθε χρόνο (1976-2002) δεν θα μπορούσαν να δώσουν , φυσικά, τα εχέγγυα της μελλοντικής εξέλιξης για τους διακριθέντες, ούτε να απογοητεύσουν εκείνους που το αποτέλεσμα, για  το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν ανταποκρινόταν στη διάκριση. Μπορούσαν όμως να επιτύχουν κάτι σημαντικότερο και αυτό ήταν το πλέον ωφέλιμο. Να τους οδηγήσουν σωστά, αν το ζητούσαν.
  Υπήρχε όμως κάτι πολύ ενδιαφέρον και για τους διοργανωτές,  που αν εισακούονταν από τους αρμόδιους φορείς,  πολλά προβλήματα της σημερινής εκπαίδευσης, ίσως είχαν βρει διέξοδο.Σκύβοντας  με αγάπη στα κείμενα,  και όχι από τυπική υποχρέωση αξιολόγησης, μπορούσε να διακρίνει κανείς  αν  και πόσο διαφοροποιείται  η μάθηση από χρόνο σε χρόνο,  ποιες κατηγορίες σχολείων δουλεύουν περισσότερο,  σε ποια τάξη κοινωνική ανήκουν  τα παιδιά με επιτυχία ή μη, τι προβλήματα οικογενειακά, προσωπικά προβάλλονται στο γραπτό  τους και το ουσιωδέστερο, ποιες  οι κοινωνικές επιδράσεις που οδηγούν τους νέους στην ανάπτυξη ορισμένων θεμάτων.

« Ο ΦΙΛΩΝΑΣ» κατάρτιζε κάθε χρόνο σχετική έκθεση,  αντίγραφο της οποίας αποστελλόταν  στο Υπουργείο Παιδείας, σε Σχολεία, σε Συλλόγους Γονέων. Δυστυχώς, καμία μέριμνα, κανένα ενδιαφέρον.  Σήμερα η περί την παιδεία διαμαρτύρονται. ΄Αραγε, προς τι ;
       
        Περιηγηθείτε, γευτείτε την σημαντική δραστηριότητα του «ΦΙΛΩΝΑ» που σταδιακά θα φορτώνεται στα επιμέρους τμήματα με φωτογραφίες και έντυπο υλικό διαγωνιζομένων. 

         Η γνώμη σας σεβαστή και συζητήσιμη. Τα e-mails  μας, τα τηλέφωνά μας  καθώς  &  ο χώρος του  forum στη διάθεσή σας.

        Σας περιμένουμε, ειδικά αν είστε συμμετέχοντες κάποιας από τις δραστηριότητες του «ΦΙΛΩΝΑ». Θα μας βοηθήσετε στη δημιουργία των ειδικών αναφορών που ετοιμάζουμε για όσους μας τίμησαν με την όποια παρουσία τους.

Εκ των προτέρων ζητάμε συγνώμη για την κακή ποιότητα κάποιων φωτογραφιών. Προέρχονται από δημοσιεύσεις των εκάστοτε εκδόσεων " Φ Ι Λ Ω Ν Α" (ίδετε  & εκδόσεις)

 ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α΄ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

8

Ευθύμιος Προυκάκης, από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Τιμήθηκε με Α΄χρυσό μετάλλιο και ΄Επαινο.

Η Κλημεντίνη Παυλίδου, επίσης με Α΄χρυσό μετάλλιο και ΄Επαινο

Η Αικατερίνη Λιώση με Αργυρό μετάλλιο και ΄Επαινο

x

Χρήστος Χριστόπουλος, από το 42ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Τιμήθηκε με Τιμητικό ΄Επαινο

9

Φαίδρα Προυκάκη, από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Τιμήθηκε με Τιμητικό ΄Επαινο

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2539

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2323

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2008

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα