2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

 

2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Eικαστικών
η κ. Ελπίδα Δημόγιαννη

 

  807-elp.jpg

 

    Η κ. Ελπίδα Δημόγιαννη στο ξεκίνημα  της  μετάδοσης της γνώσης και των οραμάτων της, για το καλύτερο αύριο των μαθητών της και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, εκφράζει τις απόψεις της και μας ξεναγεί , μέσα από τα στάδια της δημιουργίας του έργου, που οι μαθητές  της δημιούργησαν υπό την καθοδήγησή της,  για να προσφέρουν τη χαρούμενη εικόνα της  ζωής στη σχολική τους κοινωνία! Aρωγός στην προσπάθεια ο γεμάτος κατανόηση Γυμνασιάρχης κ. Θεοχαρόπουλος.
    ΄Ενα μεγάλο "Ευχαριστώ"  και στις δυο εκλεκτές Γυμνάστριες, συναδέλφους, κυρίες Χαρά Μαυρομάτη και Ειρήνη Παμπούκη. 
 
                                                                             

4.jpg

 

           ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ κ. ΔΗΜΟΓΙΑΝΝΗ, όπως μας τις μετέφερε:

Για την όλη εργασία μας βασιστήκαμε στην παιδαγωγική αρχή ότι τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να μάθουν να ερευνούν για να αποφεύγουν την παγίδα της στείρας απομνημόνευσης  και του κακέκτυπου της γνώσης.

2.jpg
 

  

Μέσα από τις διεργασίες που προηγήθηκαν για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, τα παιδιά επέτυχαν την αντιληπτική ικανότητα, την αισθητική καλλιέργεια, την επιστημονική έρευνα που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε επιστήμης.

1.jpg

Επίσης απέκτησαν αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό, και κάποιοι μαθητές επιτέλους αναγνωρισθήκαν από το υπόλοιπο σύνολο των συμμαθητών τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σοβαρή αντιμετώπισή τους από την υπόλοιπη τάξη καθώς και την εμφάνιση μιας εκ βάθρους άλλης συμπεριφοράς των ιδίων προς τους υπολοίπους, καθ’ όσον διαπίστωσαν και αυτοί όπως και οι άλλοι, ότι κάπου μπορεί να αποδώσουν θαυμάσια, προκαλώντας έτσι την  δικαίωσή τους και την ήρεμη πλέον πάνω σε άλλες – πιο σωστές βάσεις - πορείας τους.

3.jpg

Τα παιδιά επέτυχαν μια αρμονικότατη συνεργασία, την εξέλιξη της αισθητικής τους, ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας και γνώρισαν την ιστορία της Τέχνης βιώνοντάς την.Όλα τα παιδιά του Γυμνασίου αυτού ζωγράφισαν πάνω στα μονοπάτια των: Κλιμτ, Μιρό, Ματίς, Χουντερβάσερ, Ακριθάκη, των Μάνγκα και του Γκράφιτι. Μελέτησαν τη ζωή και το έργο των ανωτέρω ζωγράφων και τεχνοτροπιών και προσπάθησαν ν’ ακολουθήσουν τα χνάρια του καθενός.

684-5.jpg
 
           
 
Με τα έργα τους οι μαθητές εκδηλώνουν άποψη, δημιουργούν, αντιδρούν το  κατεστημένο και προσπαθούν να ξαναχτίσουν μια καλύτερη, νέα κοινωνία. Με τα έργα τους, η νέα γενιά καταθέτει τη γνώμη της.
  699-6.jpg
 
 

Οι μαθητές διαπραγματεύτηκαν τα παρακάτω θέματα ζωγραφικής:
Αναλογίες ανθρώπου, Πρόσωπα, Νεκρή φύση, Γραμμικά σχέδια, Σύνθεση, Τόνοι σε ασπρόμαυρο, Σκιές, όγκος, Τοπία, Χρώμα, Ματιέρες.

 

701-7.jpg


                          Τα έργα των μαθητών βρίσκονται στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του σχολείου.

 799.jpg
 
 
702-8.jpg


9527.jpg

Στον εξωτερικό τοίχο εργάστηκαν τα 5 τμήματα της Γ’ Γυμνασίου. Αφιέρωσαν τα έργα τους στην ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ.

 

703-9.jpg
 
 
9552.jpg
 
 
9622.jpg 
 

Συγκινεί ο εκτυφλωτικός ήλιος με τις πορτοκαλιές ρίγες – ένας για όλο τον κόσμο – και ανάμεσα στις ζωγραφιές ξεπηδούν μηνύματα όπως «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ – Είμαστε και όλοι διαφορετικοί».

 

857.jpg

  

 Στον εσωτερικό μεγάλο διάδρομο συνεργάστηκαν αρμονικά τα 4 τμήματα της Β΄ Γυμνασίου. Πρέπει να τονιστεί η αβίαστη προθυμία όλων των παιδιών, η αρμονική συνεργασία τους και η μεγίστη επιθυμία τους να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.

 

874.jpg

 Συγκλονιστικά τα λόγια των παιδιών όταν ζωγράφιζαν κατά του ρατσισμού που όλα κατέληγαν στο: «Σκεφτόμαστε δημιουργούμε, απαντάμε, ελπίζουμε, ενεργούμε…»

 

dsc00796.jpg
 
 
787.jpg

Το σχολείο άλλαξε, ομόρφυνε, δεν είναι πια το ίδιο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλά άλλα σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας.

 

789.jpg

 

9618.jpg
 
 
 
9539.jpg
 
 
 
9597.jpg 
 
 

Σημειώνουμε, ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς διοργανώθηκε έκθεση εικαστικών με συμμετοχή όλου του σχολείου.Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Κορωπίου για το έργο τους και τη μεγάλη προθυμία που επέδειξαν.

  Η όλη τους στάση μας δείχνει ολοκάθαρα ότι οι νέοι μας είναι γεμάτοι όνειρα. Το μόνο που περιμένουν είναι εμείς οι μεγάλοι – γονείς, κοινωνία και κυρίως εκπαιδευτικοί –να τους δείξουμε τον δρόμο προς τον ήλιο της ΕΛΠΙΔΑΣ και των ΙΔΑΝΙΚΩΝ. 

Ελπίδα Δημόγιαννη
Καθηγήτρια Εικαστικών 

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2448

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2175

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1917

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα