ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

                           52 ΧΡΟΝΙΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (1964-2016)

 

nikker.jpg

  ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΝΗΣ, ιδρυτής «ΦΙΛΩΝΑ»

 1965-1966: Η ίδρυση και οι πρώτες δραστηριότητες.

 Εμφανίζεται ο ΦΙΛΩΝΑΣ  στον Πειραϊκό χώρο ως ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ,υποδηλώνοντας την ταυτότητα και πρόθεσή του να συμμετάσχουν  σ’ αυτό όλες οι πληθυσμιακές τάξεις, που ασχολούνται με τα γράμματα, την τέχνη και εν γένει τον πολιτισμό. Οι νέοι του Πνευματικού Κέντρου, ενεργοποιούνται με την έκδοση του περιοδικού «ΙΩΝΕΣ»,  την ίδρυση της Βυζαντινής χορωδίας , διαλέξεις και μορφωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

iones

      Διευθυντής έκδοσης, ο τότε φοιτητής Νομικής Δημήτρης Κεράνης (σήμερα, γνωστός για το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο)

         0002.jpg

 Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Βυζαντινή χορωδία με δ/ντή το Δημήτρη Κεράνη,  διπλωματούχο Βυζαντινής Μουσικής.


1967-1975 : Προετοιμασία για τη μεγάλη αλλαγή! 

Το καθεστός της δικτατορίας, αναστέλλει τη διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά όχι των δραστηριοτήτων του. ΄Ηδη έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στους νέους. ΄Ετσι, αθόρυβα και αποτελεσματικά δημιουργώντας ΔΩΡΕΑΝ τμήματα Λογοτεχνικά, Εικαστικών τεχνών, Ξένων γλωσσών με την προσφορά μελών του, προετοιμάζει το έδαφος για την πραγματοποίηση των σκοπών της ίδρυσής του.

Οι νέοι, αφήνουν να ξεσπά ό,τι υπάρχει φωλιασμένο μέσα τους. Η αγάπη για το γράψιμο (ποίηση –πεζογραφία), τη ζωγραφική, τη μουσική δεν μπορούν να κρυφτούν πια. Ο πρόεδρος και ιδρυτής αυτού του ιδιαίτερου πολιτιστικού φορέα, Νίκος Κεράνης, νιώθει πως συναισθηματικά αυτή η δραστηριότητα θα πρέπει να ανήκει, στο Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Πειραιά  ΦΙΛΩΝΑ,  που τον 4ο π.Χ. αιώνας έζησε και δημιούργησε στον  Πειραιά, εμπνεύστηκε και σχεδίασε τη σκευοθήκη του Πειραιά και μεταξύ άλλων κατασκεύασε στην Ελευσίνα στοά ενωμένη «μετά του τελεστηρίου»  σύμφωνα με το σύγγραμμά του «Περί συμμετρίας ιερών οικημάτων και περί της σκευοθήκης» έργα που δυστυχώς λίγοι ΄Ελληνες γνωρίζουν.

Το καταστατικό τροποποιείται και το Πνευματικό Κέντρο Εργαζομένων Πειραιώς, μετονομάζεται ως ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ «Ο ΦΙΛΩΝ».

Οι προσπάθειες της πρώτης δεκαετίας καρποφορούν. «Ο ΦΙΛΩΝΑΣ», πλέον, δυναμικά αξιοποιεί τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς του με τη διοργάνωση του πρώτου μουσικού διαγωνισμού του «Ταλέντα – Βραβεία ΦΙΛΩΝΑ» στον Πειραιά. Πρώτος διακριθείς ο επτάχρονος τότε,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ.


1977:  Ο Α΄ Διαγωνισμός

Ο Διαγωνισμός «Ταλέντα – Βραβεία ΦΙΛΩΝΑ» συμπληρωμένος και στους τομείς της ποίησης, πεζογραφίας και ζωγραφικής ξεκινά το ταξίδι του καλύπτοντας ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι πρώτοι βραβευθέντες
 

    Οι πρώτοι διακριθέντες των διαγωνισμών: (από αριστερά ) Θαλής Μενεξελής  (πιάνο), Μάϊρα Παπαθανασοπούλου (ποίηση-εκτός συναγωνισμού) Δημήτρης Σγούρος (πιάνο εκτός συναγωνισμού) και  Γιώργος Πιερράκος (ζωγραφική).  

 1978 – 1985 : Η εξάπλωση σε όλο τον κόσμο

Τα Ελληνικά όρια δεν του αρκούν. Τα Ελληνόπουλα των πέντε Ηπείρων τον πλαισιώνουν.

Τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, η Πειραϊκή Εκκλησία. Ο Δήμος Πειραιά κοντά του.

 Οι επισκέψεις των μελών του στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού κάθε χρόνο μεταφέρουν Ελλάδα, βραβεύουν ελληνόπουλα, σχολεία και καθηγητές και μεταφέρουν το μήνυμα πως η Ελλάδα ζει,  εκεί έξω,  και μεγαλουργεί. Διαβάστε εδώ

 amerikis.jpg 

Ο  «ΦΙΛΩΝΑΣ» στην Αμερική. Διοργανώνει εκδηλώσεις και απονέμει  Τίτλους βράβευσης και Συμμετοχής  στους συμμετέχοντες των διαγωνισμών του.

 poli2.jpg  

  Στην Κωνσταντινούπολη. Η κ. Τσάκωνα (εκπαιδευτικός), παρουσιάζει τις εργασίες των διακριθέντων μαθητών της από τους διαγωνισμούς «ΦΙΛΩΝΑ»

 

  Στη Ν. Ζηλανδία. Από εκδήλωση. Η εκπαιδευτικός κ. Νίκολης  (στιγμιότυπο απονομής) με το γνωστό πλέον μοντελίστα σε Αυστραλία, Αμερική Ν. Ζηλανδία, Ευρώπη  Γιάννη Μουζούρη, Α΄βραβείο Ζωγραφικής «ΦΙΛΩΝΑ»

1986

 Γνωστός στον Κόσμο ολόκληρο και φυσικά στην Ευρώπη, καλείται στον πρώτο ποιητικό διαγωνισμό των δέκα, τότε, Ευρωπαϊκών Χωρών - μελών  να λάβει μέρος. Μοναδικός ιδιωτικός φορέας ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας που κλήθηκαν για να στείλουν έργα ταλαντούχων νέων. Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας κοινοποιεί στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι «Ο ΦΙΛΩΝΑΣ»θα   εκπροσωπήσει και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.   Αυτό και έγινε.

Στην Ελλάδα  περιβάλλεται με ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών που τον τιμούν με την παρουσία τους.

patriar.jpgpatrglabas.jpg

Ο Οικουμενικός Πατριάρχηςκ.κ. Βαρθολομαίος με το ενθύμιο - δώρο του "ΦΙΛΩΝΑ" (του το παραδίδει η πρόεδρος του "ΦΙΛΩΝΑ" και

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος  με το Γεν.Γραμματέα του"ΦΙΛΩΝΑ" Γιάννη Ποιητίδη & τον αντιπρόεδρο του Ιστιντούτου  Παιδείας κ. Σωτήρη Γκλαβά .

 

       strathgosm.jpg  melinag.jpg

 

 

 

 

  

 Αριστερά:  Η Μελίνα Μερκούρη με το Δήμαρχο Πειραιά Γιώργο Κυριακάκο & τον Α΄ πρόεδρο του "ΦΙΛΩΝΑ"  Νίκο Κεράνη με μικρούς διακριθέντες. Δεξιά,  ο  Δήμαρχος Πειραιά Γιώργος Στρατηγός, σε έκθεση ζωγραφικής διακριθέντων "ΦΙΛΩΝΑ",με την πρόεδρο του "Φ" .

steassiorsis.jpg

giftma.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Αριστερά:  Ο ΄Αλκης Στέας παρουσιάζει το Γενικό Γραμματέα Νεολαίας & Παιδείας κ. Μιχάλης Σιώψη σε εκδήλωση στο Δημ. Θεατρο. Δεξιά, ο Πάνος Γύφτουλας, Νομάρχης Πειραιά -Επίτιμος πρόεδρος "ΦΙΛΩΝΑ" σε εκδήλωση με την πρόεδρο του "Φ" ΜαίρηΚεράνη-Σοφιανού.

steasbiris.jpg

  aponner.jpg 

 

 

 

 

 

 

Αριστερά: Ο΄Αλκης Στέας, ο Υπουργός Σ. Μπίρης, ο Δ/ντής της Λεοντείου Πατησίων Fr. Π. Φώσκολος Δεξιά, ο Υπουργός κ. Νεράντζης, ο Δήμαρχος Πειρ. κ. Στελ.Λογοθέτης και η πρόεδρος του "Φ" με διακριθείσες στο κλασσικό τραγούδι.

 Συγχρόνως ξεκινά και η νεότερη έκδοση του περιοδικού του, το οποίο κυκλοφορεί δωρεάν στα Σχολεία της επικράτειας με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και μειωμένα ταχυδρομικά με άδεια του Υπουργείου Τύπου. Περιέχει εκδηλώσεις από μαθητές, νέους, Σχολεία - Ωδεία της Ελλάδας, της Κύπρου και των ελληνικών παροικιών του εξωτερικού.

1990

     Μια νέα δραστηριότητα του 'ΦΙΛΩΝΑ', αλλάζει πάλι τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για την ανάδειξη των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΩΔΕΙΩΝ, πανελλαδικά που φέρνει στο φως   την προσπάθεια εκπαιδευτικών, γονιών, πολιτιστικών φορέων που ξέρουν να στέκουν δίπλα στο μαθητή, δίπλα στο νέο. Τότε, υπήρξε και η ουσιαστική αναγνώριση του Υπουργείου Παιδείας να δεχθεί την κρίση των Επιτροπών του ΦΙΛΩΝΑ και να υπογράφει ο εκάστοτε Υφυπουργός τους Τίτλους των διακριθέντων.

1992-1993

 Ο ΦΙΛΩΝΑΣ εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Ε.Κ.Τ.

Προσφέρει το τμήμα Σχεδίου Μόδας , για όσους είχαν κλήση στο σχέδιο και το τμήμα Δημοσιογραφίας , για τους αριστούχους των διακριθέντων στη ποίησης – πεζογραφία των διαγωνισμών του.

1993-1997

Διατηρεί ραδιοφωνική εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πειραιά  φιλοξενώντας κάθε Σάββατο Σχολεία και Ωδεία από ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές τους και συνεχίζει με τηλεοπτικές εκπομπές ( Κανάλι 0,6 και tele City)  έως το 2003 με το ίδιο θέμα. (παρουσίαση - επιμέλεια Μαίρης Κεράνη-Σοφιανού)

radiofono.jpg

  Η πρόεδρος "Φ' με το Δ/ντή τον Εκπαιδευτηρίων "Στ.Αυγουλέα-Λιναρδάτου" κ.Γ. Λιναρδάτο και μαθητές αμέσως μετά την παρουσίασή τους απ'ό το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά. 

1997

Εκπροσωπεί τον εκπαιδευτικό χώρο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

 2000 - 2008

Το βάρος των υποχρεώσεων ανά την Ελλάδα μετά τη δημιουργία Τοπικών γραφείων, συνεργασιών και εκδηλώσεων του δίνει το δικαίωμα να ανήκει πλέον και ονομαστικά σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα, να ενεργεί ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, διατηρώντας και τιμώντας την αρχική έδρα του, τον Πειραιά.    

 Το 2000 ξεκινά πρώτος Πανελλαδικά τις Πνευματικές και Πολιτιστικές  Μαθητικές Ολυμπιάδες.

Διοργανώνονται εκδηλώσεις και βραβεύονται Σχολεία, καθηγητές, μαθητές με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που γίνονται αρωγοί στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών.

  Η δραστηριότητα αυτή φέρνει πιο κοντά το Σχολείο με το γονιό με αποτέλεσμα τη θετική επίδραση στο μαθητή.

kallimasia.jpg

2002.   Ο Κώστας Καρράς παρουσιάζει εκδήλωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και απονέμει τις διακρίσεις .  Εδώ, ο ιδρυτής του Μουσείου Καλλιμασιάς Χίου

 Ανάμεσα στις δραστηριότητες του ξεχωριστή η θέση των Πανελλήνιων και Παγκύπριων Μουσικών Διαγωνισμών «ΦΙΛΩΝΑ», που συμπλήρωσαν 37 χρόνια διοργάνωσής τους με αξιοκρατία και σωστή καλλιτεχνική καθοδήγηση.

Με πρόεδρο τον ΄Αρη Γαρουφαλή και μέλη από τα πλέον αξιόλογα μουσικά ονόματα του Ελληνικού στερεώματος συνεργάζεται με το Ωδείο Αθηνών  αναδεικνύοντας  ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΛΕΝΤΑ.

   Αναζητά διεξόδους προσφοράς στην τέχνη και τον πολιτισμό  και το καταφέρνει,   πλαισιώνοντας  τους μουσικούς διαγωνισμούς του  με ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΙΑΝΟΥ ΔΩΡΕΑΝ στους συμμετέχοντες, με σκοπό την αναβάθμιση του  διαγωνιστικού επιπέδου. Δίδαξαν οι καθηγητές ευγενώς προσφερθέντες -  ΄Αρη Γαρουφαλή,  Δόμνα Ευνουχίδου,  Γιώργος Μάνεση και ' Εφη 

     Το Πνευματικό μας Κέντρο, το 2005  δημιούργησε το 

      ΠΟΛΥΤΙΣΤΙΚΟ  ΔΙΚΤΥΟ  ΦΙΛΩΝΑ 

 το οποίο διστηρεί επαυξάνοντας την πληροφόρηση των επισκεπτών του σε θέματα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ! και ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ , δε νοούμε τις εκδηλώσεις που προσφέρουν επικαλύψεις στόχων "αμαρτωλών" αλλά το γνήσιο πολιτισμό που ρίζες του είναι οι ρίζες της πατρώας γης μας!...

Σας ευχαριστούμε που δείξατε το ενδιαφέρον σας για το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» παίρνοντας μια γεύση των δραστηριοτήτων του. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε όχι μόνο την ανάπτυξή τους, αλλά και το στίγμα με το οποίο κινούμαστε για να πετυχαίνουμε  το στόχο και προορισμό μας που πραγματώνεται με γνώμονα την  πνευματική και πολιτιστική προσφορά του τόπου μας.

  

   

 

 

 

 

 

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2542

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2326

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2011

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα