Βιογραφικό Μαρίας Κεράνη - Σοφιανού

 

 Μαρία  Κεράνη - Σοφιανού

 

                    Η Μαρία  Κεράνη - Σοφιανού,  γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μητέρα των Γιώργου και Νίκου Αντωνίου Σοφιανού. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, μυθιστοριογραφία και αργότερα με  τη δημοσιογραφία.
       
*  ΄Εχει εκδώσει τα μυθιστορήματα:
  

   «Δοξολογία στην Κόλαση»,  «Η Αγριόπαπια τις νύχτες», «Nova terra» από τις εκδόσεις του Πνευματικού Κέντρου Πειραιώς Ο «ΦΙΛΩΝ».

     Υπό επανέκδοση βρίσκονται τα προηγούμενα έργα και υπό έκδοση, τα:
 «Μπαλάντες στα σύννεφα», «Τα τριαντάφυλλα ανθίζουν και χειμώνα» και «Στιγμές ζωής». 

 *  Εργάζεται, από το 1986 ως κειμενογράφος, επιμελήτρια σε εκδόσεις και περιοδικά, αρθρογραφεί  και διατηρεί επί χρόνια εκπομπές (ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές).


 * Από το 1986 βρίσκεται, ως πρόεδρος, στο τιμόνι του Πνευματικού Κέντρου Πειραιώς  Ο "ΦΙΛΩΝ», το οποίο οδήγησε στη δημιουργία πρωτοπόρων εκδηλώσεων στον Ελλαδικό χώρο (Ελλάδα, Κύπρο και Παροικίες Εξωτερικού), διευρύνοντας τις ήδη δραστηριότητές του όχι μόνο σε σχέση με το παιδί, αλλά και με την πολιτιστική κάλυψη του εκπαιδευτικού και εν γένει του πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας.

 * Ταξίδεψε σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αίγυπτο, Ευρώπη κ.λ.π. για να βρεθεί κοντά σε ελληνόπουλα και δασκάλους παροτρύνοντάς τους στη νέα επικοινωνία, που οι τότε συνθήκες επέβαλλαν  ανάμεσα στη Μητροπολιτική Ελλάδα και στους απόδημους  ΄Ελληνες.

* Το 1989 δημιουργεί ραδιοφωνική γέφυρα ανάμεσα σε Πειραιά και Σανκτ Γκάλλεν Σουϊδίας με την παροχή υλικού αναφερόμενου στα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας για την κάλυψη της ελληνικής ώρας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Γκάλλεν.   

* Το 1990-91  προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το έργο μαθητών, εκπαιδευτικών και Σχολείων με την υπογραφή των Τίτλων διάκρισής τους σε διαγωνισμούς. Η πρόταση υιοθετήθηκε. ΄Εκτοτε, οι διακριθέντες σε διαγωνισμούς του «ΦΙΛΩΝΑ» απολαμβάνουν τη τιμή οι Τίτλοι τους να φέρουν την υπογραφή του εκάστοτε Υπουργού ή Υφυπουργού Παιδείας.

 * Το 1992-94 συνεργάζεται με τη Νομαρχία Πειραιά και μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Πειραιά - της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος - με πρόεδρο το Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Καλλίνικο, αντιπρόεδρο τη Δ/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Σταυρούλας Νιαρχάκου και μέλη Δ.Σ.: το Νομάρχη Πειραιά κ. Παναγιώτη Γύφτουλα, το Δήμαρχο Πειραιά κ. Στέλιο Λογοθέτη και το Νικόλαο Σκορίνη, γνωστό Δικηγόρο του Πειραιά.

 *  Δημιουργεί δραστηριότητες εντασσόμενες σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΚΤ:  Α') Στη δημοσιογραφία και Β΄) στο Σχέδιο Μόδας, για να βοηθήσει ταλαντούχους νέους, ενώ συγχρόνως (1994) στήνει την πρώτη ιστοσελίδα  "ΦΙΛΩΝΑ"

* Ξεκινά τις ζωντανές εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές εκπομπές της στο Κανάλι 1 του Πειραιά, παρουσιάζοντας την πολιτιστική δραστηριότητα της Ελλάδας (1993-1997)

 * Συμμετέχει, ως σύμβουλος Παιδείας, στη Νομαρχία Πειραιά.
   
 * Διοργανώνει το «Πειραϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» στον Πειραιά σε συνεργασία με τη χορογράφο Νίνα Σακελλαρίου.


 * Προεδρεύει σε ημερίδα με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πειραιά κ. Στέλιου Λογοθέτη και γνωστών δημοσιογράφων με θέμα «Πολιτισμός και Νέοι» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά (1994). Σημειωτέον, ότι για πρώτη φορά προσφέρθηκε η Αίθουσα του Δ.Σ., σε φορέα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

 * Καλείται από το Υπουργείο Παιδείας (1994-95) να βοηθήσει στην δημιουργία του πρώτου διαγωνισμού του. Η προσφορά και εκεί,  ξεχωριστή και απλόχερη,  μέσα από τις εκπομπές της και τις εμπειρίες της, γεγονός που σχολιάστηκε επανειλημμένα από τον τύπο. Εξ ου, και η Εύσχημος Μνεία που της απενεμήθη από το Υπουργείο Παιδείας.

 * Παρίσταται, κατόπιν προσκλήσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄, στην επίσημη επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα επιδίδοντάς Του προσωπικό δώρο, ενώ λαμβάνει από μέρος Του Τιμητικό Σταυρό.

  * Το Επίτιμο Προξενικό Σώμα στην Κω και το Σπίτι της Ευρώπης στα Δωδεκάνησα την τίμησαν με το να απευθύνει χαιρετισμό και απονείμει μετάλλια σε Ιταλόφωνους μαθητές, μετά από ιδιαίτερη πρόσκληση του Προξένου της Ιταλίας στην Κω κ. Γεωργίου Μάρκου.

 * Ορίζεται, ως μέλος Επιτροπής βαθμολόγησης των τραγουδιών του 32ου και 33ου Φεστιβάλ του Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, κατά τα έτη 1993 & 1994, ενώ το ίδιο έτος 1994, δημιουργεί ιστοσελίδα για γνωστοποίηση και προβολή των στόχων της.

  *  Το 1995, το Υπουργείο Παιδείας με την υπογραφή του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου της απονέμει Τιμητικό Δίπλωμα «Εκτιμώντας την αρετή και τις προς τα γράμματα και τις Τέχνες προσφερθείσες υπηρεσίες»

     Το 1997:

 *  Διοργανώνει στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» την εκδήλωση Πολιτιστικών δραστηριοτήτων διακριθέντων Σχολείων και εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα.

  *  Ξεκινά τις τηλεοπτικές της εκπομπές
Α) στο Κανάλι Τ.V Ο6, παρουσιάζοντας νέους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό &
Β) στο Κανάλι ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ, με τις «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ» στο χώρο της παιδείας και του πολιτισμού.

  * Εκτός των προσωπικών της εκδόσεων επιμελείται και διευθύνει, τις έκδοσεις των περιοδικών του Π.Κ. «Ο ΦΙΛΩΝ»: «Νεανικός Φάρος» (1986-1995) και «Πνευματικές Καταδύσεις» (1996-2000).

   Το 2000:

 *  Διοργανώνει την Πνευματική και Πολιτιστική Ολυμπιάδα με τη συνεργασία της Νομαρχίας Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, η οποία ανανεώνεται με νέες διήμερες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια.

 *   Συνεργάζεται με το Ωδείο Αθηνών απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη τόσο του τότε Δ/ντου του Ωδείου ΄Αρη Γαρουφαλλή -Προέδρου των Μ.Δ. «ΦΙΛΩΝΑ» (2000-2012), όσο και της σημερινής ηγεσίας του Ωδείου εκ μέρους του Προέδρου κ. Νίκου Τσούχλου, του Γενικού Δ/ντή κ. Νίκου Αθηναίου καθώς και του κ. Δημήτρη Μαρίνου, Γενικού  Διοικητικού Εφόρου και Γραμματέως του Ωδείου Αθηνών.

    Το 2002 :

 * Καλείται, ως ομιλήτρια, από το Δήμο Αμαρουσίου σε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τη διοργάνωση της Ελληνικής Ολυμπιάδας στο ΟΑΚΑ.

 *  Συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Κοζάνης σε θέματα πολιτισμού και τιμάται για την προσφορά της από το Νομάρχη Κοζάνης κ. Πασχάλη Μητλιάγκα.

 *  Από τις αρχές του 2007 δημιουργεί το Πολιτιστικό Δίκτυο www.filonas.gr, το οποίο με πρωτοπόρα βήματα προβάλλει το δυναμικό φτασμένων και νέων καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και ασχολούμενων με  τις τέχνες και τα γράμματα ατόμων. 

Η Μαρία Κεράνη-Σοφιανού, ανάμεσα στα άμεσα μελλοντικά σχέδιά της   προσδοκά  να προσφέρει , μέσω του ιντερνετικού  πολιτιστικού Δικτύου, ιδιωτικό ραδιοφωνικό  σταθμό, με την παρουσίαση έργων χαρισματικών ελλήνων πολιτών.
  
 * Το 2009 εγκαινιάζει τη συνεργασία με την Πινακοθήκη του Πειραιά, για την παρουσίαση μουσικοφιλολογικών συναντήσεων με επιμέλεια και παραγωγή της ίδιας.

 * Στο ίδιο χρονικό διάστημα, καλείται από το Δημήτρη Κεράνη (αδελφό της), να αναλάβει την προεδρεία του νεοσύστατου Σωματείου "ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΑΝΗ", που ιδρύθηκε μετά το θανατο της συζύγου του Ειρήνης.  

     Για τη Μαρία Κεράνη-Σοφιανού, υπήρξε, η μεγαλύτερη ΤΙΜΗ και ΠΡΟΚΛΗΣΗ που της έγινε,  για την ανάδειξη  του "Λόγου και  Τέχνης" που  το ζευγάρι  ΕΙΡΗΝΗ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ με σθένος υπηρέτησαν!

Δυστυχώς, την ίδια εποχή, Ιούλιος του 2009, ο αναπάντεχος θάνατος και του Δημήτρη της, ανέτρεψε πολλά!..

   Το πένθος δεν έχει φύγει από την ψυχή της, όμως, πνεύμα & σώμα «τρέχουν» για να προλάβουν να προσφέρουν, όσα μπορούν σε ‘κείνα τα Ιερά και τα ΄Οσια, που η ουσία τους δεν ανταμείβεται με ύλη, παρά με τη Θεία Ευλογία και την Ανθρώπινη Συνείδηση στην οποία πρέπει να προσδοκά  η  α ν ε λ έ η τ η   Κοινωνία στην οποία ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ…

 
Ιούλιος 2014

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2539

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2323

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2007

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα