ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

katad.2 

       "ΦΙΛΩΝ   &  "ΦΙΛΩΝΑΣ"
       

        ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ!

        ΄Ετσι προήλθε το όνομά μας  και έτσι πορευόμαστε!

 

       Είναι πολύ λίγοι, έως ελάχιστοι, εκείνοι   που γνωρίζουν πως στα σπλάχνα του   μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας ,   τον  Πειραιά,  δεν κρύβεται μόνο ο ιδρώτας του πολυταξιδεμένου αλλά και  η   πνευματική  υπόσταση ενός από τους  διαπρεπέστερους  αρχιτέκτονες και  συγγραφείς του 2ου  μισού  του  4ου π.Χ. αιώνα, του  ΦΙΛΩΝΑ !
      Σ΄ εκείνον τον αιώνα που οι  τέχνες, οι   πνευματικές   αναζητήσεις, η φιλοσοφία, το   ελεύθερο  πνεύμα   αλλά και το στοιχείο της  ιερότητας που εμφιλοχωρούσε στην    αντιμετώπιση  των εχθρικών επιθέσεων   που   προσπαθούσαν να πλήξουν την   Αθηναϊκή Δημοκρατία, ο ΦΙΛΩΝ, υπήρξε ο δημιουργός της Σκευοθήκης*  του Πειραιά και της στοάς που οδηγούσε  στο Τελεστήριο των Ιερών της Ελευσίνας. Παράλληλα, συνδυάζοντας τη χρηστική τους αξία με την ιερότητα, η οποία λειτούργησε στην κατασκευή τους, τα συνοδεύει με τα  συγγράμματα περί της «Σκευοθήκης» και «Περί της συμμετρίας ιερών Οικημάτων». 
       Σε μια εποχή επομένως (1975), που η Ελλάδα ξεκινά μια διαφορετική πορεία, το Πνευματικό μας Κέντρο μετά τη δραστηριοποίησή του κατά την  πρώτη δεκαετία, ώριμο, κατασταλαγμένο, δοκιμασμένο είναι έτοιμο να βγει δυναμικά στο Πανελλήνιο.  
     Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Νίκος Κεράνης,  προτείνει την αλλαγή της επωνυμίας του.  Ιχνηλάτης του χθες και οραματιστής της νέας εποχής, δεν μπορούσε παρά να σταθεί στο εκτόπισμα του ξεχασμένου ΦΙΛΩΝΑ.  Τιμώντας τον και συνδέοντας τα γνωρίσματα   της   μεγάλης   αυτής    προσωπικότητας με το    ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  Ο «ΦΙΛΩΝ»,   πλέον,   ξεκινά  πρωτοπόρες δραστηριότητες. Η ποίηση, η πεζογραφία, η ζωγραφική και γενικά οι τέχνες και τα γράμματα παίρνουν ξεχωριστή  υπόσταση μέσα από το ελεύθερο πνεύμα   των ταλαντούχων  νεαρών Ελληνοπαίδων, των Εκπαιδευτικών αλλά και κάθε ΄Ελληνα,  που  αγωνίζεται για τη δική του  « συμμετρία»  μέσα στο νοερό, ιερό οικοδόμημα  του κοινωνικού  συνόλου. 

 

 

Σημείωση:  * Η Σκευοθήκη του ΦΙΛΩΝΑ,  ήταν ένα είδος νασταύθμου, που εφυλάσσοντο  τα όπλα ή εξαρτήματα (ιστία, κουπιά κ.λ.π.) κατ΄άλλους 400ων  πλοίων & κατά τον Πλίνιο 1000ων . Λείψανα της σκευοθήκης σώζονται στα ΒΑ του λιμένος Ζέας (Πασαλιμάνι) του Πειραιά. Η σκευοθήκη καταστράφηκε το 86 π.Χ. από τον Σύλλα.  

 -------------------
     Mεταξύ των φιλοσοφικών, φιλολογικών, καλλιτεχνικών, κοινωνικών εκδηλώσεων  είναι και οι  Πανελλήνιοι  Μαθητικοί Διαγωνισμοί Ταλέντα-Βραβεία «ΦΙΛΩΝΑ», που χάραξαν μια νέα εποχή στο Εκπαιδευτικό γίγνεσθαι  όχι μόνο των στενών Ελληνικών  χωρικών ορίων αλλά της ευρύτερης Ελληνικής επικράτειας.    

    Σήμερα, ο «ΦΙΛΩΝΑΣ»  συνεχίζει να στεγάζεται κάτω από   τη δική του νοητή «σκευοθήκη» του ελεύθερου πνεύματος, στηριγμένη στη συμμετρία των βάσεων, που  ως ΄Ελληνες,   οφείλουμε να σεβόμαστε και διαφυλάσσουμε.

      Η Τέχνη, τα Γράμματα, η Παράδοση και κάθε μορφή έκφρασής τους, προσωποποιημένη στη δημιουργικότητα ατόμων ανεξάρτητα από στενά μαθησιακά, επαγγελματικά, καταγωγής ή φυλής όρια δεν περιπλανούνται  πλέον άστεγα,  αλλά βρίσκουν στέγη στον Ιστότοπο που βρίσκεσθε.

Και ακόμη, η καθημερινή επέκταση του Πολιτιστικού Δικτύου Φίλωνα, αγκαλιάζει τους πάρα πάνω στόχους, προωθώντας την επικοινωνία των μελών του με την αρωγή των πιο σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

      Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και ευχόμαστε ευχάριστη περιήγηση στο δικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Πνευματικού Κέντρου «Ο ΦΙΛΩΝ», μαζί με μια ευχή. Γίνετε μέλη του Σωματείου και του  διαδικτυακού μας χώρου.

   Μαίρη Κεράνη- Σοφιανού
   πρόεδρος 

Ιδρυτής και  Α’  πρόεδρος
  του  Πνευματικού Κέντρου
Ο   «ΦΙΛΩΝ»

Ο  NIKOΣ  ΚΕΡΑΝΗΣ

F2

 

 Για το Νίκο Κεράνη, τον Ιδρυτή του "ΦΙΛΩΝΑ", γράφτηκαν πολλά.
Τον ονόμασαν "Ψαριανό οραματιστή των τεχνών και των γραμμάτων",
"Παιδί του Αιγαίου, που τον φόρτισε με ευαισθησία και αξιοπρέπεια",
" Δραστήριο και εργατικό παράγοντα στην ανύψωση του πνευματικού
και καλλιτεχνικού επιπέδου" κ.α.
όμως,
γνωρίζοντας τι απ' όλα θα ξεχώριζε, για τη σύντομη παρουσίασή του
θα διάλεγε αυτό που κι εμείς προτιμήσαμε:
Το δημοσιευμένο άρθρο στο περιοδικό του ΦΙΛΩΝΑ "Νεανικός Φάρος",
δυο χρόνια μετά το θάνατό του, από τη βραβευμένη μαθήτρια
Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου, σημερινή ποιήτρια, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
γλωσσολόγο, καθηγήτρια πιάνου.

 

     Την  πρώτη φορά που συνάντησα το Νίκο Κεράνη, ήμουν ένα κορίτσι μόλις δεκατεσσάρων χρονών που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό «Ταλέντα – Βραβεία ΦΙΛΩΝΑ» και είχε διακριθεί στον τομέα της ζωγραφικής.

       Ανεβαίνοντας τις σκάλες το μόνο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως θα συναντούσα έναν άνθρωπο επιβλητικό,   τυπικό, λιγομίλητο και σίγουρα βιαστικό και αγχώδη από τις πολυάριθμες γραφειοκρατικές και προσωπικές υποχρεώσεις του. Τα επόμενα λεπτά θα έρχονταν να ανατρέψουν ολότελα την προηγούμενη σκέψη μου. Γιατί, το πρώτο πράγμα που αντίκρισαν τα μάτια μου μπαίνοντας στο γραφείο του ήταν το μειλίχιο και εγκάρδιο χαμόγελό του, το γαλήνιο και φιλικό βλέμμα του. Αμέσως η συγκρατημένη μου διάθεση άλλαξε και αφού μου πρόσφερε μια θέση, άρχισε ένας διάλογος μεταξύ μας με  επίκεντρο τις προσωπικές μου ασχολίες, ιδανικά και προοπτικές.
       Η κουβέντα μαζί του κυλούσε ευχάριστα και με τρόπο εποικοδομητικό γιατί ποτέ δεν την περιόριζε σε χρονικά όρια μα δώριζε τον πολύτιμο χρόνο του σ’ όλους εκείνους τους νέους που επιθυμούσαν να τον συμβουλευτούν προκειμένου να τους προσανατολίσει σε ανώτερες κατευθύνσεις.    
      ΄Ετσι καλωσόριζε τους νέους ο Νίκος Κεράνης, προσφέροντας την ατέλειωτη αγκαλιά του στους ανερχόμενους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας με ενδιαφέρον και μακροθυμία.

       Ο Αξιοθαύμαστος κι ακούραστος αυτός άνθρωπος, που στάθηκε  εγκάρδιος πατέρας σ’ όλους εμάς τους νέους που επιθυμούσαμε και επιθυμούμε την ανώτερη πνευματική δημιουργία, αγωνίστηκε και με τις τελευταίες ζείδωρες δυνάμεις του για τα παιδιά και τις πνευματικές τους  κατακτήσεις. Με βαθιά συγκίνηση έρχονται στο νου μου οι τελευταίες λέξεις του, καθώς προέτρεπε τους φίλους του, το γιο του Δημήτρη Κεράνη και την κόρη του, σημερινή πρόεδρο και συνεχιστή του έργου του, να συνεχίσουν ακατάβλητοι την έντονη προσπάθειά του.

        
        Ο Νίκος Κεράνης έκλεισε τα μάτια του μπροστά στο ποθητό και μεγαλεπήβολο όραμά του. Για μένα υπήρξε ένας ακούραστος και απτόητος αγωνιστής για την κατάκτηση των πνευματικών αξιών των νέων μας και διατράνωνε την πίστη του για την αναμφισβήτητη εποικοδομητική συμβολή τους στην πιο θεμιτή εξέλιξη της κοινωνίας.
        
         Σήμερα, δυο χρόνια μετά το θάνατό του γίνεται πιο αισθητή η απουσία σ’ όλους εμάς που τον γνωρίσαμε και ενωθήκαμε με το έργο του. Και έρχεται γι’ ακόμα μια φορά στο νου μας το αιώνιο, απέραντο χαμόγελό του.
Γιατί όλος ο Νίκος Κεράνης ήταν ένα χαμόγελο, ένας Άνθρωπος με κεφαλαία που δεν επεδίωξε να προβάλλει το δικό του αξιοθαύμαστο έργο, αλλά το έργο των παιδιών. Γι’ αυτό και ο Ν.  Κεράνης εξαιτίας της μετριοφροσύνης του δεν έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό, μα ένας σιωπηλός ήρωας αφοσιωμένος πάντα στους ευγενείς σκοπούς του. Γιατί, όπως λέει και ο Ν. Σεφέρης :  «οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά»!

  Χρυσούλα  Αγκυρανοπούλου

*

        ΄Υστερα από 50 χρόνια ...

        Το  Πνευματιό Κέντρο Πειραιώς «Ο ΦΙΛΩΝ», του οποίου η  πολύχρονη και επιτυχής πορεία (1964-2014) στο χώρο του πνεύματος, του πολιτισμού, της επικοινωνίας σε Πανελλαδική εμβέλεια, συμπεριλαμβανομένηs της Κύπρου και των Ελληνικών παροικιών του Εξωτερικού, είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώρισή του από Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς, όπως αποδεικνύεται από το  ιστορικό του.
Δέκτες της αναγνώρισης αυτής οδηγηθήκαμε (2000),  στη διεύρυνση της εξελισσόμενης μορφής των ήδη θεσμοθετημένων δραστηριοτήτων μας, δημιουργώντας ΤΟΠΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ σχεδόν σ’ ολόκληρη την Επικράτεια  αποτινάζοντας έτσι  τον τοπικιστικό χαρακτήρα αλλά  και καλύπτοντας την ανάγκη το Πνευματικό μας Κέντρο  να ανήκει και τυπικά (αφού ουσιαστικά  το έχει ήδη  πετύχει) σ’ ολόκληρη την Ελλάδα,  μετονομαζόμενο σε Πανελλήνιο Πνευματικό Κέντρο  « Ο ΦΙΛΩΝ».
      
    Η ανάγκη επίσης έκφρασης και αποτύπωσης των πολλαπλών δραστηριοτήτων μας, μας οδήγησαν στην δημιουργία αυτού του Ιστότοπου στον οποίο βρίσκεστε .

       Στόχος μας η διαρκής ροή μεταφοράς των δραστηριοτήτων μας στις ήδη ανοιγμένες επί μέρους ενότητες, όχι για να αναδείξουμε μόνο τη δική μας προσφορά στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του Ελλαδικού χώρου (εσωτερικό, Κύπρο, ελληνικές παροικίες του εξωτερικού), αλλά για να εμφανίσουμε αφ’ ενός τη δουλειά ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων που αναλώνονται για το πλάσιμο της νεανικής ψυχής και αφ’ ετέρου το πλούσιο υλικό ταλαντούχων ελληνοπαίδων και Ελλήνων απανταχού της γης.

     Η Τέχνη, τα Γράμματα, η Παράδοση και κάθε μορφή έκφρασής τους προσωποποιημένη στη δημιουργική έκφραση ατόμων ανεξάρτητα από στενά μαθησιακά, επαγγελματικά, καταγωγής ή φυλής όρια δεν περιπλανιέται πλέον άστεγη αλλά βρίσκει στέγη στον Ιστότοπο που βρίσκεσθε.
Η ελεύθερη εξ άλλου έκφραση των ιδεών , κύριο μέλημα κάθε προοδευτικού φορέα, προσφέρεται από το Forum της Ιστοσελίδας μας δίνοντας στο «ΦΙΛΩΝΑ» τη δυνατότητα να προσαρμόζει τις δραστηριότητές του σύμφωνα με τα καλέσματα της εποχής και της ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Και ακόμη, η καθημερινή επέκταση του Πολιτιστικού Δικτύου Φίλωνα, αγκαλιάζει τους πάρα πάνω στόχους, προωθώντας την επικοινωνία των μελών του με την αρωγή των πιο σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας.
 
Σας καλωσορίζουμε επομένως και ευχόμαστε ευχάριστη περιήγηση στο δικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Πνευματικού Κέντρου «Ο ΦΙΛΩΝ», μαζί με μια ευχή:  Γίνετε μέλη του Σωματείου και του  διαδικτιακού μας χώρου.

Προστεθείτε στον κύκλο  της γνώσης και του Πολιτισμού που δεν κλείνει ποτέ!  

 

 

Τρόπος  εγγραφής μέλους 

 
                

       ΄Εάν διαβάσατε το Ιστορικό του Πνευματικού μας Κέντρου, αν ενημερωθήκατε για τις πολύπλευρες δραστηριότητές του και το πλούσιο εκτόπισμά του κατά τη διάρκεια των 5Ο   χρόνων παρουσίας του στον Πολιτισμό, αν κι εσείς ανεξάρτητα από πατρίδα, γνώσεις, ηλικία, επάγγελμα, πολιτιστική κουλτούρα θελήσετε να συμμετέχετε σ’ αυτήν τη μεγάλη αγκαλιά που ανοίγει η συντροφιά μας γίνετε μέλη:
  
         Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εγγραφούν στα Μέλη του Σωματείου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Μετά την αποστολή και έγκριση της αίτησής τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού μας Κέντρου, η εγγραφή τους θα γνωστοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου και θα πληροφορηθούν την ενεργό συμμετοχή τους στους διάφορους τομείς εκδηλώσεων.

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ.
 

Σημειώνουμε ότι μπορείτε να ενταχθείτε στις γενικές δραστηριότητες του Π.Κ. «Ο ΦΙΛΩΝ» ή σε ένα ή περισσότερα Τμήματά του τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στον Κανονισμό του (ανοίξτε την ενότητα: Σωματείο).
Οι ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να γίνουν εκπρόσωποί μας σε περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού παρακαλούνται να το αναφέρουν στην αίτησή τους. Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί τους.
 
 
 Γιατί δημιουργήθηκε ο  "ΦΙΛΩΝΑΣ"
 
    
       Δημιουργήθηκε   για να προσφέρει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό ΔΙΚΤΥΟ,  το οποίο σχεδιάζεται για να μην επικεντρώνει τα   ενδιαφέροντά του σε ένα και μοναδικό τομέα αλλά για να καλέσει κοντά του όσους υπηρετούν την τέχνη, τα γράμματα, την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που κατάγονται.

    Δημιουργήθηκε για να προβάλει εκδηλώσεις Σχολείων και Ωδείων, εμφανίζοντας ατομικές ή ομαδικές εκδηλώσεις μαθητών, καθηγητών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

     Δημιουργήθηκε  για να καλέσει όποιον θέλει να καταθέσει τη δική του γνώση,    εμπειρία, ταλέντο για να γίνουν γνωστά και χρήσιμα στους πολλούς και όχι να    παραμείνουν ως ατομικό κεκτημένο.

      Δημιουργήθηκε γιατί κάθε μέλος του ασύρματου δικτύου Φίλωνα, ανεξάρτητα από τίτλους και διακρίσεις, ενεργοποιούμενο, θα μπει στη διπλή διαδικασία. Να προσφέρει τη δική του παρουσία γνώσης, αλλά και να προσλαμβάνει τα μηνύματα όσων, αν και άγνωστοι, συμπορεύονται μαζί του ανταλλάσσοντας απόψεις, σκέψεις, ενδιαφέροντα, προβληματισμού  
      Δημιουργήθηκε
για να φέρει κοντά τα όμοια, ώστε σε μια εποχή που η «μοναξιά» κατακλύζει τις ανθρώπινες υπάρξεις να προσφέρει την πλήρωση του κενού που οδηγεί στη δημιουργία.
   
      Μια δημιουργία,
που θα προέρχεται από την κοινή συγχορδία ανθρωπίνων ενδιαφερόντων και ιδεωδών, που μόνο η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

 
      Και το πολιτιστικό δίκτυο ΦΙΛΩΝΑ, θα προσφέρει πολλά και σε κείνους που θα συνεργαστούν μαζί μας ως κόμβοι Ιnternet, αλλά και σε ατομικό επίπεδο, μια και θα γίνει η γέφυρα επικοινωνίας ομάδων που θα μπορούν μέσω του Δικτύου ΦΙΛΩΝΑ να επικοινωνούν ως μέλη της ίδιας ομάδας ή μεταξύ ομοειδών ομάδων αφού οι δυνατότητες που θα παρέχονται θα είναι για όλους οι ίδιες.
 
 
Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας, στείλτε μας την αίτησή σας μαζί με τις απορίες, τις παρατηρήσεις και διευκρινίζοντας αν ενδιαφέρεστε για τη μεμονωμένη ή συλλογική σύνδεση με το δίκτυό μας κι εμείς θα σας απαντήσουμε το ταχύτερο δυνατόν.
 
         

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε μας στα e-mails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 στα τηλ. 210 6218615 και 693 6218615  

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2541

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2325

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2010

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα