ΠΙΚΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

dimospirea2.jpg

 Πειραιώτες Λογοτέχνες

 


ΠΙΚΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
1887 - 1968

 
Ακαδημαϊκός καθηγητής του Πολυτεχνείου, αρχιτέκτονας και συγγραφέας, μια φωτεινή μορφή του πνευματικού μας κόσμου. Καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία ο καθηγητής Πικιώνης, είχε μέσα του έντονη την αγωνία της καταστροφής του ελληνικού τοπίου από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του μπετόν - αρμέ κι αγωνίστηκε μόνος του, αλλά και συντονισμένα, μ’ άλλους διανοούμενους του καιρού του να περισώσουν ό,τι μπορούσαν.

Είναι αυτός που διαμόρφωσε τον χώρο γύρω απ’ το μνημείο του Φιλοπάππου και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.

Έγραψε πλήθος μελέτες κι επιφυλλίδες γύρω απ’ το θέμα της διάσωσης της ελληνικής αρχιτεκτονικής και λαϊκής τέχνης.

Γεννήθηκε στον Πειραιά, μα η καταγωγή του ήταν απ’ τη Χίο, σπούδασε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι από το 1943 ως το 1958, ήταν καθηγητής στο Πολυτεχνείο.

Το 1966 εκλέχτηκε ακαδημαϊκός. Τα δοκιμιακά κείμενά του έχουν όλη τη ζωντάνια του δημοτικού ελληνικού λόγου και μεταδίνουν στον αναγνώστη το πάθος και την αγωνία του καλλιτέχνη αυτού αρχιτέκτονα για το λαϊκό μας πολιτισμό. Πολλά άλλα αρχιτεκτονικά του αριστουργήματα βρίσκονται σκόρπια σ’ όλη την Ελλάδα.

Υπήρξε και φίλος όλων των αληθινών μας πνευματικών ανθρώπων και πολλούς βοήθησε στο έργο τους, εικονογραφώντας βιβλία τους, ή συμβάλλοντας στην έκδοση λογοτεχνικών περιοδικών.

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2607

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2405

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2072

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα