ΡΑΛΛΗ ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ

 

 

 

dimospirea2.jpg

 Πειραιώτες Λογοτέχνες

 
ΡΑΛΛΗ ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ
1909 - 1975
      Πεζογράφος και ποιήτρια, σημαντική εκπρόσωπος της νεώτερης γυναικείας λογοτεχνίας στον τόπο μας. Γεννήθηκε στον Πειραιά κι είναι κόρη του μεγαλοβιομήχανου Βασίλη Κωνσταντόπουλου, αδερφή της μεγάλης μας τραγωδού Κατίνας Παξινού και της ζωγράφου και μουσικού Βαρβάρας Κωνσταντοπούλου. Παντρεύθηκε τον πολιτευτή Περικλή Ράλλη (1891/1945, που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών) και στη Λογοτεχνία εμφανίσθηκε πολύ νέα.

      Η ίδια λέει πως έγραφε από μικρό κοριτσάκι, γιατί έχει μέσα της «το αίσθημα της γλώσσας, το ένστικτό της». Η πρώτη της ποιητικη συλλογή είδε το φως στα 1932 με τίτλο «Γυναικεία Λόγια». Τίτλος χαρακτηριστικός: ήταν οι συναισθηματικές αγωνίες του νέου κοριτσιού που βιάζεται να γίνει γυναίκα. Η συλλογή εκείνη ήταν παραδοσιακή ποίηση, με μέτρο κι ομοιοκαταληξία.

Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ένα νέο ποιητικό βιβλίο. Τίτλος: «Εξομολογήσεις», και στα 1938 έρχονται οι «Στίχοι».

Η Μαρία Π. Ράλλη είναι πια μια ολοκληρωμένη ποιήτρια. Μέσα στην κατοχή θα εκδώσει ένα πολύστιχο, πολυσέλιδο ποίημα (150 πυκνοτυπωμένες σελίδες) με τον ενδεικτικό τίτλο «Λόγια σε νεκρό». Στα 1956, όταν θα αποφασίσει να εμφανιστεί στο προσκήνιο της λογοτεχνικής ζωής, θα εκδώσει άλλα τρία βιβλία μαζί: μια συλλογή διηγημάτων - «Ένας κούκος σωπαίνει τη νύχτα» - και δύο «ταξιδιωτικά» από τις χώρες που γνώρισε: «Δρομολόγια και καθυστερήσεις» και «Περίπατος στη Γερμανία».

Το 1957 θα εκδοθεί άλλο ένα σημαντικό ταξιδιωτικό της κείμενο, με βαθύτερες προεκτάσεις, που τιτλοφορείται «Στην Κύπρο φέγγει», κι έχει σαν θέμα του το ηρωικό αυτό νησί τη στιγμή που αφυπνίζεται πάλι κι αγωνίζεται για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Στα 1964 θα δουν το φως άλλα δυο βιβλία της : η συλλογή διηγημάτων «Από το ένα στο άλλο) (παίρνει την άλλη χρονιά κρατικό βραβείο) και το θαυμάσιο ταξιδιωτικό «Περίπατος στη Ρουμανία και στη Μόσχα».

Η συγγραφέας Μαρία Π. Ράλλη, που έχει αποσπάσει πλήθος επαινετικές κριτικές από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους των Γραμμάτων μας, έχει να επιδείξει στο έργο της, εκτός απ’ το πάντα ξύπνο ενδιαφέρον της για τα’ ανθρώπινα προβλήματα, ένα λογοτεχνικό ύφος αφήγησης πρωτότυπο κι απαλλαγμένο από αμφιβολίες - καθώς λέει ο Αλκ. Γιαννόπουλος - χωρίς υπονοούμενα: μιλάει ξεκάθαρα, αντρίκια και στέλνει το μήνυμά της ίσια στην ανθρώπινη ψυχή.

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2607

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2405

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2072

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα