ΡΟΖΟΣ Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

 

 

dimospirea2.jpg

 Πειραιώτες Λογοτέχνες

 

ΡΟΖΟΣ Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
1930 -
     
 
     Πεζογράφος, ιστορικός συγγραφέας από τους νεώτερους, με σημαντικό κιόλας έργο. Γεννήθηκε στον Πειραιά, αλλά από μικρό παιδί εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του (Πελοποννησιακής καταγωγής) στην Αθήνα, όπου και τέλειωσε τις εγκύκλιες σπουδές.

Ύστερα σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή κι από το 1956 εργάστηκε σαν υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών. Έμεινε στη θέση αυτή επί 12 ολόκληρα χρόνια, υπηρετώντας πάντα στην Ελληνική Επαρχία, όπου συγκέντρωσε και τις εμπειρίες που φανερώνονται κατόπι στο έργο του.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε στα 1959, με το ιστορικό του μυθιστόρημα «Πολέμων» εμπνευσμένο από την εποχή των Διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου (β’ έκδ. 1978). Ακολούθησε, στα 1962, το πολυσέλιδε κοινωνικό μυθιστόρημα «Η Αιώνια Γυναίκα».

Ώσπου στα 1971, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821, ο Ευάγ. Γ. Ρόζος εκδίδει ένα σημαντικό ιστορικό μελέτημα. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι Νησιώτες του Αιγαίου στον Αγώνα» (θέση και κατάσταση των νησιωτών του Αιγαίου τις παραμονές του 1821 - Οι συμβολές και οι θυσίες τους στον Αγώνα).

Είναι ένα σημαντικό κείμενο, γιατί σ’ αυτό το βιβλίο των 300 και πάνω σελίδων, ο θαυμάσιος πεζογράφος αποδεικνύεται σοβαρός μελετητής της Ιστορίας: συνειδητός ερευνητής, σωστός κριτής των γεγονότων. Κι όλα αυτά σε μια όμορφη δημοτική γλώσσα, μ’ ένα ύφος όλο ζωντάνια.

Ο Ευάγ. Γ. Ρόζος ξέρει να μεταχειρίζεται το ιστορικό υλικό και ν’ αντλεί απ’ αυτό τα στοιχεία εκείνα που αποκαλύπτουν το Ελληνικό μεγαλείο και τον πόθο του λαού για ελευθερία.

Στα 1973 ο συγγραφέας θα εκδώσει έναν τόμο με τον τίτλο «Ελληνιστικά Διηγήματα». Ο Ευαγγ. Γ. Ρόζος, έχοντας παραιτηθεί στα 1968 από τη δημόσια υπηρεσία αφιερώθηκε πια αποκλειστικά στο γράψιμο. Έχει συνεργασθεί σε πολλά περιοδικά της Αθήνας («Νέα Σκέψη» «Κριτικά Φύλλα», «Θεσσαλική Εστία» κ.α.) και στα 1974, στη συλλογική έκδοση «Πολύπτυχον» δημοσιεύει μια αξιόλογη φιλολογική εργασία του για το μεγάλο Γερμανό συγγραφέα Τόμας Μαν κι ένα όμορφο διήγημα.

Στα 1975 τέλος εξέδωσε έναν τόμο δοκιμίων κάτω από το γενικό τίτλο «Η Τέχνη και οι Δημιουργοί της». Ακόμα το 1977 εξέδωσε το βιβλίο «10 Νεοέλληνες λογοτέχνες» όπου παρουσιάζει κι αναλύει το έργο 10 σύγχρονων ποιητών και πεζογράφων μας και στα 1978 κυκλοφόρησε την ιστορική μελέτη «Ο πολιτισμός των νησιών του Αιγαίου επί Τουρκοκρατίας».

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2607

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2405

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 2072

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα