ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ
ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥ
ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ
ΕΜΝΕΥΣΤΗΣ & ΙΔΡΥΤΗΣ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΡΟΣ ( εκπαιδευτικός )
κοντά του οι καθηγητές του Σχολείου
Αργύρης Κουμελάς, Ελένη Κοκκώδη, Μαρία Πουλερέ,
Ειρήνη Πουλερέ, Μάγδα Νεγρεπόντη,
αλλά και οι μαθητές, οι γονείς τους & κάτοικοι του χωριού.
Οι Διαγωνισμοί των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων "ΤΑΛΕΝΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΑ "ΦΙΛΩΝΑ" 2001-2002 βρέθηκαν απέναντι στην ωραιότερη έκπληξη που μπορούσε να τους τιμήσει, χάρη στη συμμετοχή ενός ιδιαίτερου Σχολείου, που κατάφερε να προσφέρει το διαφορετικό ανάμεσα στις πολλές και ομολογουμένως άξιες συμμετοχές των Σχολείων της Ελληνικής Επικράτειας.
Πρόκειται για το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ. Με μια απλή ανακοίνωση -παραπεμπτικό- που πλαισιωνόταν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μας έκανε να θαυμάσουμε, να σχολιάσουμε και να βραβεύσαμε με ΑΡΙΣΤΕΙΟ το Σχολείο που πραγματικά ξεχώρισε εκείνη τη χρονιά.
"... με κύριο άξονας των δραστηριοτήτων του (καθώς αναφέρει η Δ/ντρια κ. Ειρήνη Πουλερέ) την διατήρηση των ηθών και εθίμων της Νότιας Χίου και γενικότερα της διάδωσης της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, ο μέχρι τώρα Διευθυντής του Γυμνασίου, που έχει πλέον υποβάλει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση κ. Γιάννης Κολλιάρος, έχει διοργανώσει κατά καιρούς λαογραφικές εκδηλώσεις με χιώτικα δρώμενα μα το σημαντικότερο απ' όλα ένα αξιόλογο λαογραφικό Μουσείο στο υπόγειο του Γυμνασίου, το οποίο προκαλεί τον θαυμασμό όσων το επισκέπτονται. Είναι το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Χίο και περιέχει περίπου 1600 εκθέματα σε μια προσπάθεια αναπαράστασης χιώτικου χωριού του περασμένου αιώνα.
... Στον αγώνα του αυτό (γιατί για αγώνα πρόκειται, αφού η μέχρι τώρα οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία υπήρξε σχεδόν μηδενική) έχει για συνεργάτες του τους καθηγητές του Σχολείου μας Κουμελά Αργύρη, Κοκκώδη Ελένη, Πουλερέ Μαρία, Πουλερέ Ειρήνη, Νεγρεπόντη Μάγδα, πολλούς γονείς μαθητών, κατοίκους του χωριού μας, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι διαθέτουν αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους.
... Είναι πραγματικά συγκινητική η προσπάθεια όλων αυτών (καθηγητών, γονιών, μαθητών) και αποδεικνύει ότι αν έχεις πάθος, διάθεση και μεράκι, μπορείς να καταφέρεις ακόμα και όσα μοιάζουν αδύνατα."
Και τα αδύνατα έγιναν δυνατά για τον Γιάννη Κολλιάρο και τους συμπαραστάτες του, αφού όπως μας λέει ο ίδιος,
"Το 1995 άρχισε η συλλογή λαογραφικού υλικού από την Καλλιμασιά και τα γύρω χωριά. Κάναμε τη σκέψη να αξιοποιήσουμε το υπόγειο του διδακτηρίου του Γυμνασίου, συνολικού εμβαδού 550 τ.μ. Αρχικά, με τη βοήθεια αξιόλογων συγχωριανών, στήσαμε το λουτρουβιό (ελαιοτριβείο) και το ρεμπικαριό (αποστακτήριο). Στη συνέχεια με προαιρετικές εισφορές και χρήματα της 1ης Εδαφικής Περιφέρειας Χίου και της Νομαρχίας χτίσαμε παραδοσιακά με πέτρα και γέρματα το ατσιγγαναριό (σιδηρουργείο), το ραφείο, το παπουτσίδικο, την πρόσοψη παραδοσιακού σπιτιού και σ' ένα γέρμα στήσαμε τον μπερντέ του καραγκιόζη. Επίσης στήσαμε χωράφι με καλύβι, πηγάδι και αλώνι.
Το τελικό σχέδιο προβλέπει έναν οικισμό με πλατεία, παραδοσιακό σπίτι, καφεπαντοπωλείο και χώρους για τα επαγγέλματα που υπήρχαν στα χωριά το 1930 (σαπουνάς, μεντάς, κουρέας, κρεοπώλης, πεταλωτής, καλαθάς, φαρμακοτρίφτης κ.α.) ΄Ολα τα αντικείμενα και ο ρουχισμός είναι δωρεές συντοπιτών μας. "
Εκτός από το Μουσείου Καλλιμασιάς, το ξεχωριστό αυτό Γυμνάσιο Λύκειο, ασχολείται με τη σωστή διατροφή προσφέροντάς μας Χιώτικες Παραδοσιακές Συνταγές Μαγειρικής, Ζαχαραπλαστικής και Συντήρησης Τροφίμων. Σύντομα θα τις παρουσιάσουμε προς ώφελος του ελληνικού κοινού, σε ξεχωριστή ενότητα.
Απονομή Βραβείων "ΦΙΛΩΝΑ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΩΔΕΙΩΝ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
(ΦΩΤΟ) Ο γνωστός ηθοποιός και Βουλευτής Κώστας Καρράς καλεί τους κ. κ. Γιάννη Κολλιάρο (Καθηγητή-Ιδρυτή του Μουσείου & Αργύρη Κουμελά (καθηγητή) να παρουσιάσουν στο κοινό τη δραστηριότητα του Σχολείου τους και στη συνέχεια να παραλάβουν το ΑΡΙΣΤΕΙΟ "ΦΙΛΩΝΑ" για το Σχολείο και τους καθηγητές του.
"Ο ΦΙΛΩΝΑΣ" , τις προσπάθειες των χαρισματικών πνευματικών ηγητόρων της χώρας του δεν τις ξεχνά , γιατί, οι διαγωνισμοί του δεν θέλουν να παίζουν με τα "ιερά" αλλά να τα μεταφέρουν, να τα διαδίδουν, να πείθουν πως σ' αυτόν τον τόπο υπάρχουν καρδιές που χτυπούν δυνατά και όχι κύμβαλα αλαλλάζοντα σε σώματα ψυχρά. Σας παραθέτουμε 55 εικόνες από το Μουσείο. Διαβάστε, τυπώστε, μεταφέρετε και γίνετε και σεις, όσοι αγαπάτε την παράδοση δάσκαλοι στον περίγυρό σας γνωρίζοντάς του τον τρόπο που πρέπει να στηρίξουμε το χθες για να προχωρήσουμε στο αύριο!
Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας, που με την υπογραφή του Υφυπουργού Παιδείας τίμησε και αυτό το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ μέσω των διαγωνισμών "ΦΙΛΩΝΑ" και τον κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, που παρουσίασε και απένειμε τους Τίτλους Διάκρισης στους διακριθέντες.
Από τη μεταφορά εξαρτημάτων του Λουτρουβιού
(ελαιοτριβείο)
Βιτρίνα στο χωλ του διδακτηρίου Γυμνασίου - Λυκείου
Καλλιμασιάς Χίου
*Κιονίκρανο από τον Πύργο
της Καλλιμασιάς (δεξιά)
*Εντοιχισμένη επιγραφή μοναστηριού
Αγ.Γεωργίου Στηρά
(Καλλιμασιά) 1705μ.Χ.
Παραδοσιακή πόρτα με παράθυρο
Είσοδος σπιτιού
Από την κρεβατοκάμαρα




* Λυχνάρια και λουσέρνα (άναβαν με λάδι και φυτίλι από βαμβάκι
* Καβουρδιστήρια του καφέ (δεξιά)
Αποθήκη
Χερόμυλοι
Καντάρι για 12 και 100 οκάδες
Καπάκι πίθου & Δισάκι (δεξιά)
Αργαλειοί
Εκκοκιστής βαμβακιού (Εργαλείο που έβγαζαν τους σπόρους από το βαμβάκι)
Ανέμες και τυλιγάδια για το τύλιγμα μαλλιού (δεξιά)
Απόψε θα παίξει ο Καραγκιόζης ...



Λουκάνες για το αλώνισμα των καρπών
Κάρο
Σέλλα, χαλινάρια, κάσες για μεταφορά κοπριάς και σαμάρι.
Ατσιγγαναριό.
Η φυσούνα του σιδερά.
Ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου)
Μπουρνιά
δοχείο που χυνόταν μέσα απ' το ρεμπικαριό το ούζο.
Ρεμπικαριό.
Από το Λουτρουβιό (ελαιοτριβείο)
Παλιό στηράκι (για να πιέζει τις πετσέτες με τις τριμμένες ελιές).
Πλήρες λουτρουβιό (ελαιοτριβείο)
Πλάστιγγα με τενεκέ λαδιού

Είδη Κυψελών
Εργαλεία για καθάρισμα των σκίνων, κέντημα και μάζεμα του μαστιχιού.
Σίνι για καθάρισμα του μαστιχιού
*΄Αροτρα
* Εργαλεία,οικοδομικά υλικά, καντάρια και ζυγαριές.(δεξιά)
Εργαλεία του ξυλουργού & Θραπίνια για πελέκημα πέτρας. (δεξιά)
Τροχός του αγγειοπλάστη.
Πάτος (ληνός) για πάτημα σταφυλιών και καλαμωτή (μικρό πατηρήρι).
Βεντούζες και τσέρκια (τσακμάκια) για κοφτές βεντούζες.
Συσκευή για καφέ του άμου.
Σκεύος του κουρέα για λούσιμο
Μανουάλια
* Καλλιτεχνικό κλουβί
* Μεγάλο καζάνι του Αγ. Αιμιλιανού
(στην Πανήγυρη έψηναν πιλάφι με σαλιάκους)
Διαβάστε επίσης ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ εδώ