ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 


ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  31 ΜΑΪΟΥ 2015 

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΙΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΡΟΣΚΗΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΚΕΡΑΝΗ - ΣΟΦΙΑΝΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟ  Π.Κ.Π.  Ο "ΦΙΛΩΝ"

Μαρία  Κεράνη - Σοφιανού

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΕΣ,

Καλωσορίσαμε,    σ΄ ένα ελλαδικό τόπο, όπου, ψυχές καθαρές των αρχαίων Ελλήνων έρχονται, να μεταλάβουν το έργο τους.

   Κι' εμείς όλοι, προσκυνητές τους, δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε το χώρο τούτο του Αρχαιολογικού Μουσείου -κοιτώντας γύρω μας - την ιστορία της ΠΑΤΡΙΔΑΣ, που απαθανατίζεται μέσα από τα αγάλματα που υπάρχουν εντός του Μουσείου, αλλά και στον αύλιο χώρο όπου και βρισκόμαστε!

Αναριγούμε, για την προσωπικότητα του ελευσίνιου ανδρός, ΦΙΛΩΝΑ, που το Πνευματικό μας Κέντρο θεώρησε πως έπρεπε να επιλέξει αυτόν, ως πρότυπό του, για να ταυτιστεί μαζί του το προσκύνημα στην αρχαιότητα, αλλά, και η ενεργή δράση του σήμερα!
ΕΚΕΙΝΟΣ, ο Φίλωνας, τον 4
o π.χ. αιώνα, έζησε και δημιούργησε στον Πειραιά, εμπνεύστηκε και σχεδίασε τη σκευοθήκη του Πειραιά, κατασκεύασε την ενωμένη Ελευσίνια στοά "μετά του τελεστηρίου" σύμφωνα με το σύγγραμμά του " Περί συμμετρίας ιερών οικημάτων και περί της σκευοθήκης", άλλα ... και έργα που τόσο λίγοι ' Ελληνες γνωρίζουν ή... δεν φαίνεται ότι γνωρίζουν!

Ο χρόνος, δυστυχώς, δεν μας αφήνει να αναλωθούμε σε μακρόσυρτες αναφορές για τον Ελευσινιώτη " ΦΙΛΩΝΑ". Αυτό ίσως να γίνει, σε αλλοτινό καιρό ...

     Σήμερα, όμως, θα μας επιτρέψετε, σε πολύ γρήγορο χρόνο, να σας αναφέρουμε κάποια στοιχεία για το Πνευματικό Κέντρο Πειραιώς ο "ΦΙΛΩΝ" που ίδρυσε ο πρώτος πρόεδρός του ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΝΗΣ και ταύτισε τη δραστηριότητές του με την προσωπικότητα του αρχαίου προγόνου μας "ΦΙΛΩΝΑ"!  

Ο Πολιτιστικός φορέας μας, γεννήθηκε το 1964 και έως το 1967
είχε αρχίσει να δείχνει το πρόσωπό του με εκδηλώσεις πολιτιστικές.

Από το 1967 - 1974,   η δικτατορία ακυρώνει την ομορφιά. Το Πνευματικό Κέντρο αντιδρά, δημιουργεί τμήματα δωρεάν στον Πειραιά για μαθητές και νέους, σχετικά με λογοτεχνία, ζωγραφική, ξένες γλώσσες , μουσική!

1974 - 1986: Ελεύθερη η Ελλάδα πλέον και ο ΦΙΛΩΝΑΣ προχωρά. ΄Εχοντας ήδη, ζυμωθεί η μαγιά, από το προηγούμενα χρόνια μέσα από τις προσπάθειες του ΝΙΚΟΥ ΚΕΡΑΝΗ και των συνεργατών του, η νέα δύναμη του Πειραιά εκρήγνυται!

Οι Διαγωνισμοί ΦΙΛΩΝΑ στην Ποίηση, Πεζογραφία, Ζωγραφική και Μουσική εμφανίζονται στο προσκήνιο με τον πρώτο, & γνωστό σε όλους μας ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΡΟ σε ηλικία μόλις 7,5 ετών! (Τότε βλέπετε, πριν ... χρόνια τα ταλέντα ήσαν όντος μοναδικά, "αγνά", σήμερα όμως οι καιροί έχουν αλλάξει με ... πολλά αποσιωπητικά...)
1978 - 1986.   Οι διαγωνισμοί εξαπλώνονται σαν αστραπή στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλες στις παροικίες του Εξωτερικού.

Σ΄αυτήν, την ξεχωριστή ευδαιμονία του ΦΙΛΩΝΑ, φεύγει από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΝΗΣ, και τη θέση του καλύπτει η υποφαινόμενη κόρη του.

1987 έως σήμερα 2015: Συνεχίζεται η έξαρση των δραστηριοτήτων : Η Ευρωπαϊκή ' Ενωση, γνωρίζοντας τη δραστηριότητά του τον καλεί στον πρώτο ποιητικό Διαγωνισμό της. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ, ο μοναδικός ελληνικός ιδιωτικός φορέας, ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη που εκπροσωπεί και το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, λόγω αδυναμίας της πολιτείας να έχει και να στείλει δικούς του διακριθέντες νέους.
Το ίδιο Υπουργείο, την ίδια εποχή, δέχεται τα αποτελέσματα των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ και ο εκάστοτε Υφυπουργός απονέμει ΤΙΤΛΟΥΣ στους Διακριθέντες των διαγωνισμών (Μουσικής - Ζωγραφικής-Λογοτεχνίας - Ηθογραφίας).
     Παράλληλα με τους διαγωνισμούς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του με Πολιτιστικές Δραστηριότητες, μα περισσότερο με τους Μουσικούς Διαγωνισμούς, που κλείνουν εφέτος τα 38ους χρόνια!
Από το 2000 έως σήμερα, σημειωτέον, βρίσκεται στο πλευρό μας το ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ με την ξεχωριστή υποστήριξή του!
     Μέσα σ΄αυτά που ελέχθησαν, προσθέστε κι' αυτό! Την παρουσία της πρωτοπόρας, για τα χρόνια εκείνα (1994), ιστοσελίδας μας , που ανανεώνεται ως σήμερα και παρουσιάζει θέματα σχετικά με τον Πολιτισμό, την Τέχνη, τα Γράμματα και φυσικά, τον ΑΝΘΡΩΠΟ!
       Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω, έτσι, για την Ιστορία, πως η διαδρομή της "ΦΙΛΩΝΙΤΙΚΗΣ" ζωής δεν στάθηκε ούτε σε ραδιουργίες ούτε σε μαύρους φόντους. Θα συνεχίσουμε έτσι, χωρίς παρωπίδες, χωρίς υστερόβουλους υπολογισμούς, παρά με τα μέσα της ευθύνης στον ΄Ανθρωπο και την Πατρίδα!
    
     Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε ιδιαίτερα, την σημερινή πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά να τιμήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας καλώντας τον "Φίλωνα" να οργανώσει και να πρωτοστατήσει στις εκδηλώσεις, όπως αναφέρονται στο φυλλάδιο, που έχετε στα χέρια σας.
      Ευχές, λοιπόν, σε όλους από καρδιάς, και ευχές - πολλές ευχές - για το Δήμο του ΠΕΙΡΑΙΑ μας, που προσδοκούμε, ως πολίτες χρόνια τώρα, να τον ζήσουμε σε μια άλλη ΕΠΟΧΗ, που συγχωρήστε μου τη λέξη, να μην ακροβατεί, παρά να τονώσει το φρόνιμα των πολιτών του και να κοιτάξει με άλλο μάτι το "γίγνεσθαί" του!  
        
       Σας Ευχαριστώ!


ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΨΥΧΗΣ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΠΙΣΤΑ ΜΑΡΙΑ ΤΥΡΑΣΚΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ !

*

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

 ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2015 Χαριλάου Τρικούπη 31- Πασαλιμάνι Πειραιά, 

προσέλευση από 8-8.30μ.μ.
Για προσκλήσεις: τηλ. 210-62.18.61
_________________

TO ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ο "ΦΙΛΩΝ"
Σας Καλωσορίζει και
Σας εύχεται, καλή ακρόαση!

 __________________________

 

        ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ & ΑΠΑΓΓΕΛΕΙ
         Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΓΟΥΤΗΣ

        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 Την εκδήλωση χαιρέτησε:

H Δ/ντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά: κ. Στέλλα Χρυσουλάκη  κ α ι
η κ. Μαίρη Κεράνη Σοφιανού,  πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πειραιά Ο "ΦΙΛΩΝ", αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

 Α΄ΜΕΡΟΣ: ΠΙΑΝΟ

 

ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ

&

 

     ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΓΚΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
      _______________________________________

       ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΙΑ την ΑΡΠΑ

  

                                          ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΑΔΙΑΣ : ΘΑ ΜΕΤΑΛΑΒΩ ΜΕ ΝΕΡΟ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ                                           _________________________________________

  Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΒΙΟΛΙ

 

 ΙΣΜΗΝΗ - ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΛΜΑ

&


ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΜΑΡΙΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ
__________________________________
          

ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΙΑ την ΑΡΠΑ


ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ "ΑΝΑΓΛΥΦΟ" ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

                                                                           

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

CONCERTO
ΓΙΑ ΕGΧΟRDΑ

   

 ΑΠΟΛΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ Α΄
της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ


Παίζουν οι  μουσικοί :

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Α' ΒΙΟΛΑ
ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

____________________________________ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΓΑΡΑ
ΒΙΟΛΙ
Δηπλοματούχος Βιολιού &
Α' Βραβείο Διαγωνισμών Π.Κ.Π. 0 "ΦΙΛΩΝ"

&

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΣΕΛΛΟ 

__________________________

ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΙΑ τηνΑΡΠΑ

_______________________________

Δ΄ ΜΕΡΟΣ :  ΑΡΠΑ  ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΠΑ ΤΗΣ   ΜΑΡΙΑΣ ΤΥΡΑΣΚΗ
    παίζοντας και τραγουδώντας!

    *

        ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
           Με την παραίνεση
           του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

              

                  

                   Η ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

                   ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ
                              
                   ΜΕ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΠΥΡΩΜΑ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ & ΤΟ ΑΙΜΑ.


                                     
Aυτήν τη μεγαλοσύνη,
                                                          ας την πάρουμε απόψε φίλοι μας
                                                                                                ΜΑΖΙ μας!

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2509

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2275

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1979

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα