FRERE ΧΡΥΣΟΛΟΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗ

 

x.b5.jpg    
  FRERE ΧΡΥΣΟΛΟΓΟΣ ΒΑΛΑΡΗ
 

To Πνευματικό Κέντρο « Ο ΦΙΛΩΝ » εκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά του δασκάλου Frere Χρυσόλογου Βαλαρή για εξήντα και πλέον χρόνια στο νέο άτομο, δεν περιορίστηκε στην προσφορά μόνο της βράβευσής του, αλλά του αφιέρωσε  την  εκδήλωση των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Σχολείων-Ωδείων το έτος 1997, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης, εκτίμησης κι αγάπης.
 
Γνωρίζουμε ότι το έργο του είναι μεγάλο κι αδύνατο να παρουσιαστεί,  γι’ αυτό, αναφερόμαστε σε τέσσερις σημαντικούς σταθμούς της μοναχικής του ζωής καθώς και σε κάποιες από τις πολλές αναμνήσεις μαθητών του, που έσπευσαν σαν άκουσαν το τιμητικό αφιέρωμά μας στο πρόσωπό του, να μας καταθέσουν.

 x.b.jpg
Κλασική φωτογραφία του frere
Χρυσόλογου Βαλαρή με σφραγίδα το χαμόγελο της αγάπης προς όλους.

Η εκπαιδευτική του σταδιοδρομία: Με τη λήξη των ακαδημαϊκών του σπουδών, το 1935 ξεκίνησε ως Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου, του Λεοντείου Λυκείου της οδού Σίνα, το οποίο είχε μεταφερθεί στη Νέα Σμύρνη.
Το 1962, ανέλαβε τη Δ/νση του Νέου Δημοτικού Σχολείου «Χρυσόστομος Σμύρνης». Κοντά στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης.
Το 1967 οι Ανώτεροί του έκριναν σκόπιμο ν΄αναλάβει τη Δ/νση του Πρωτοβάθμιου ιεροσπουδαστηρίου των freres Maristis. To 1977, επιστρέφοντας από τη Μαδαγασκάρη, ανέλαβε τη Δ/νση του Δημοτικού Σχολείου του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων. Στη θέση αυτή παρέμεινε 19 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, στα 80 του, προσφέρει ακόμα στο Δημοτικό λίγες ώρες θρησκευτικών και Γαλλικών.
 
x.b.2.jpg
   


 Στιγμιότυπο από  την   εκδήλωση που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο "Ο ΦΙΛΩΝ"  προς τιμήν του το 1997Η Φιλανθρωπική του δράση
υπήρξε ιδιαίτερα έντονη κατά τη διάρκεια τξης φοβερής κατοχής σαν υπεύθυνος της Γ΄εστίας, μια από τις πολλές Εστίες της θείας  « πρόνοιας». Η εστία αυτή στεγαζόταν στο Λεόιντειο Λύκειο της οδού Σίνα 4. Τρεις Αδελφοί Μοναχοί και ο frere Χρυσόλογος μοιράζανε καθημερινά πάνω από 4.000 μερίδες  φαγητού δωρεάν. Στην ίδια εστία είχαν και ένα «αστικό συσσίτιο» δηλαδή, μια φορά τη βδομάδα μοιράζανε σε 550-600 περίπου άτομα είδη τροφίμων, φασόλια, ρεβύθια, αλεύρι, μακαρόνια, ζάχαρι και ρίζι πάντα δωρεάν.
 
Στην προσωπική του δράση τον συναντάμε ως Αρχηγό προσκόπων από το 1945 και έκτοτε χωρίς διακοπή. Χαρά του είναι να διοργανώνει κατασκηνώσεις τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες προσφέροντας έτσι μια ευχάριστη διαμονή στη θάλασσα, σε παιδιά γενικά μη οικονομικά ανεξάρτητα, των οποίων ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 50-80. Και φυσικά η διάθεση του χρόνου αυτού ήταν και είναι πάντοτε ανιδιοτελής, επωμιζόμενος επί πλέον το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων κάθε περιόδου, χάρη στη γεναιοδωρία πολλών φίλων του. Η αθόρυβη προσφορά του στον προσκοπισμό έχει ήδη εκτιμηθεί με μετάλλιο από την Ορθόδοξο Εκκλησία, τον Ε.Ε.Σ., και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
 
x.b.6.jpg
Στην αίθουσα τελετών του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων .
Η πρόεδρος του ΦΙΛΩΝΑ συγχαίρει βραβευμένο μαθητή και ο Frere της αγάπης καμαρώνει το έργο του. Τους μαθητές του. Διακρίνονται στο βάθος παιδιά της χορωδίας της Λεοντείου.

Η Διαμονή του μεταξύ των Αδελφών μας λεπρών στη Μαδαγασκάρη.
Το 1970 έως το 1977, εγκατέλειψε τον εκπαιδευτικό στίβο, για ένα μακρινό ταξίδι στη Μαδαγασκάρη με σκοπό να ταχθεί για πάντα στην υπηρεσία των Αδελφών του λεπρών. Παρά όμως την καλή του θέληση, ο εκεί εγκλιματισμός του υπήρξε αδύνατος και η υγεία του είχε επικίνδυνα κλονιστεί, γι’ αυτό και επέστρεψε στην Ελλάδα παρά τη θέλήσή του. Για την πλατιά δράση του στα τρία λεπροκομεία Berafia, Mangaranoka, Bekily. Μίλησαν μερικά πρόσωπα που τον γνώρισαν από κοντά και που είναι: Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος διέθεσε 1.000.000 δραχ. Για τα εκεί διάφορά του έργα, ο αείμνηστος Raoul Follereun, ο εκεί Γάλλος δημοσιογράφος κ.  J.Thevenot,  ο εκεί  Πρόεδρος των λεπρών P. Vermeulen,  ο εκεί πρόξενος της Ελλάδος κ. Α. Λιούνης, ο Γενικός Δ/ντής της Air France K.P.Seborgne καθώς και πολλοί άλλοι.

Επιμέλεια:
Μαίρης Κεράνη - Σοφιανού
Προέδρου Πνευματικού Κέντρου "Ο "ΦΙΛΩΝ"

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2509

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2275

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1979

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα