ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ:ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡ. ΠΙΑΝΟΥ

 

 

Ο Γιώργος Μάνεσης είναι πιανίστας, μουσικοπαιδαγωγός, ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της EPTA – HELLAS.

μανεσησ

· Τακτικός καθηγητής της Σχολής Πιάνου του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ –Έδρα Αθήνα – από τον Φεβρουάριο 1998.
· Καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Πειραιά από το 1977
· Καθηγητής Πιάνου στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας από το 2000
· Μουσικός σύμβουλος νέων καλλιτεχνών από το 1972, από τους οποίους πολλοί διαπρέπουν σολιστικά ή παιδαγωγικά εντός και εκτός Ελλάδας με πτυχιακές σπουδές και υποτροφίες στα μεγάλα Πανεπιστήμια Η.Π.Α. και Ευρώπης.
· Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας (1967-1997)
· Καθηγητής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας (1987-2002)
· Καθηγητής πιάνου στο Instityt de Ribaupierre στη Λωζάννη (1973-1977)
· Βοηθός και αντικαταστάτης της Alice Pashkus στη Βιέννη, Ν. Υόρκη, Αθήνα (1960-1972), στην προετοιμασία νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών του πιάνου για τη σολιστική τους σταδιοδρομία.

· Ερευνητής από το 1965 μ΄ ένα κύκλο επιστημόνων ειδικών και των μαθητών του στη σχέση 1) Ποιότητας ζωής, 2) ΄Ηχου – Μουσικής ερμηνείας και 3) Κίνησης – Τεχνικής πιάνου – Φυσιολογίας, με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα χάρη στα οποία ο νέος καλλιτέχνης μπορεί να κάνει μεγαλύτερο ρεπερτόριο, να επικοινωνεί καλύτερα με το κοινό, να παίζει πιο ελεύθερα και να είναι περισσότερο αυθεντικός.

Ιδρυτής και Διευθυντής

· Του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Πορτοχελίου που ξεκίνησε το 1990 και σήμερα συνεργάζεται με φορείς παγκοσμίου κύρους όπως η Μουσική Ακαδημία της Σόφιας, το Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών, το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Ρωσίας, γνωστές Ανώτατες Κρατικές Σχολές της Γερμανίας κλπ., όπου κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια (Ιούλιο-Αύγουστο) κ.λ.π.
· Του καλλιτεχνικού Κέντρου Αρμονία κοντά στη Λωζάννη (1971-1977), που είχε γίνει πόλος έλξης πολλών γνωστών καλλιτεχνών από Ευρώπη, Ασία και Αμερική και γινόταν μια τεράστια συναυλιακή και σεμιναριακή δραστηριότητα μ’ ευμενέστατα σχόλια στον εκεί τύπο.

Σπουδές Μουσικής και άλλες

· ΄Εως το 1951 ΕΛΛΑΔΑ με τη μητέρα του Ιωάννα Γιάπαπα-Μάνεση, πιανίστα μαθήτρια του Ε.Sauer – της Σχολής του Liszt – και με τον Αl.Τourneissen, μαθητή του Βusoni.
· 1951-1959 Μόναχο, Υπότροφος του Γερμανικού Υπουργείου Παιδείας στην Ανώτατη Κρατική Σχολή Μουσικής με τους Wailter Donmueller, Erich Then-Bergh, Oskar Koebel και Maria Hindemith, Γερμανική Σχολή Leimer-Gieseking. Διπλώματος πιάνου το 1956 και Διδασκαλίας το 1959 με τον ανώτατο βαθμό της χρονιάς το ,καθένα.
· 1953-1956 μαθήματα Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
· 1954-1957 παράλληλα Νυρεμβέργη με την Olga Karabai, πιανίστα του μεγαλύτερου ρώσου Δάσκαλου του 20ου αιώνα Neuhaus στη Μόσχα , Ρωσική σχολή.
· 1959-1962 Βιέννη και Νέα Υόρκη μετεκπαίδευση κοντά στην Alice Pashkus, μουσικοπαιδαγωγό και καλλιτεχνική σύμβουλο μεγάλων καλλιτεχνών.
· 1962-1972 Συνεχίζει με την Alice Pashkus σαν καλλιτεχνική σύμβουλό του στην πιανιστική σολιστική του σταδιοδρομία.
· 1965-1985 Γαλλία και Ελβετία έρευνα Μουσικής – Φιλοσοφίας – Μεταφυσικής και σχέση της ποιότητας Ζωής και της Μουσικής Εκτέλεσης κοντά στο γάλλο φιλόσοφο Omraam Mikhael Aivanhov.
· 1950-1951 Σπουδές Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τον Απρίλιο του 1998 προσεκλήθη στη Μόσχα σαν επίτιμο μέλος στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Καθηγητών πιάνου και το Φεστιβάλ Νάϊχάους από το ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού για να το παρακολουθήσει και συγχρόνως να δώσει ένα Μaster class.
· Την άνοιξη του 1999 «τιμάται με τον διεθνή προνομιούχο τίτλο Man of the Year 1999 που οφείλεται στα πολλαπλά επιτεύγματα και συνεισφορές του στην κοινωνία» από το ABI, American Biographical, Institute –International Board of Research και International Biogr. Center Cambridge Engiand.
· Tο φθινόπωρο 1999 βραβεύεται με ειδική τελετή στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου από την Παγκόσμια Οργάνωση Lions για τα πολλαπλά επιτεύγματα και συνεισφορές του στην κοινωνία.
· Την άνοιξη του 2000 προσεκλήθη από το Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολις των Η.Π.Α. και πραγματοποίησε ένα Master class στο εκεί Πανεπιστήμιο με φοιτητές του indianapolis, indiana Univ. Bg, Cincinnati κτλ.
· Από το 2001 μέλος της Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου «ΦΙΛΩΝ», των απολυτηρίων εξετάσεων του «Ωδείου Αθηνών» και άλλων Ωδείων.
· Τον Οκτώβριο του 2002 και 2003 προσεκλήθη σαν μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου στο Bitola (FYROM) εκπροσωπώντας την Ελλάδα και με συμμετοχή καθηγητών από Ρωσία, Αργεντινή, Αγγλία, Σερβία, Γαλλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Fyrom.
· Πεδίο συχνής καλλιτεχνικής δραστηριότητας είναι η Κεντρική Ευρώπη με έδρα πότε τη Βιέννη, πότε το Μόναχο, τη Λωζάνη ή το Παρίσι.
· Από το 1974 εισάγει μια νέα μορφή στο ρεσιτάλ του. Μετά το παίξιμο προσθέτει μια διάλεξη γενικού ενδιαφέροντος.

· Ο Ελληνικός και ξένος Τύπος τον εκθιάζει. Ένα δείγμα από τις πολλές κριτικές που το Πνευματικό Κέντρο μπορεί να παρουσιάσει:
Στρασβούργο Dernieres Nouvelles: 'Mεγάλη επιτυχία το Ρεσιτάλ του Γ. Μάνεση… αν και τύπος μεσογιακός, ξέρει να χαλιναγωγεί το μουσικό του πάθος και να το παρουσιάζει με μια εσωτερική γαλήνη όλως διόλου βόρεια που ποτέ δεν ξέφυγε από μια σοβαρότητα εντελώς πιστή στους συνθέτες που ερμήνευε'. Και
… ΄Ενας μεγάλος πιανίστας … ΄Ηταν εκπληκτικό πώς κατόρθωσε μόνο με το αριστερό χέρι (στην Chaconne Bach-Brahms) να δημιουργήσει την εντύπωση ολόκληρης ορχήστρας… Μια βραδιά που όσοι την έζησαν θα την θυμούνται και θα μιλούν γι’ αυτήν για πολύ καιρό…
Αθήνα Αλεξάντρα Τριάντη . …. Είναι η μόνη ανταμοιβή για μια τόσο δυνατή και συνεχή αφοσίωση και σοβαρή μελέτη που κάνει ο Γ. Μάνεσης.
Τι δύσκολο πράγμα είναι η πραγματική ΤΕΧΝΗ και με πόσες θυσίες φθάνει κανείς να την πλησιάσει.

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2508

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2274

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1978

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα