ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ,

       Ο άνθρωπος π' αγάπησε με πάθος την  έκφραση της ελληνικής ψυχής, 

   τη γλώσσα των πατέρων  ΕΛΛΗΝΩΝ,

   ίσως, όσο κανείς !

 

pavlakis1.jpg Ο Γιάννης Παυλάκης

στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

κ. Κ. Στεφανόπουλο με την κόρη του Αλεξάνδρα Παυλάκη

 

   Χριστούγεννα  2004,  κι ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ, έφυγε από κοντά μας, ως σώμα, γιατί οι Σκέψεις - Συμβουλές - Υποθήκες του Ασπρμάλλη Δάσκαλου (έκφρασή του από το τελευταίο του Βιβλίο) μας συνοδεύουν και θα μας συνοδεύουν όσο υπάρχουμε.
 
        ' Ηδη, σε προηγούμενο αφιέρωμά μας φιλοξενήσαμε τις σοφές συμβουλές του σοφού ΔΑΣΚΑΛΟΥ, παρουσιάζοντάς σας τη "χρυσή κληρονομιά" που άφησε ελέυθερα να γευτούν οι λάτρεις του "ωραίου και του καλού" .
 Τώρα, ως έναν από τους ξεχωριστούς του ΦΙΛΩΝΑ, τον τιμούμε για άλλη μια φορά παραθέτοντας τα ελάχιστα από αυτά που πρόσφερε σε ΄'οσους τον γνώρισαν και πήραν την ευχή του!

 

         Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε  σε  πτυχία,δραστηριότητες, τίτλους πολλούς - αναγνωρίσεις και διακρίσεις που ευτύχησε ο Γιάννης Παυλάκης να αποκτήσει στη ζωή του, όμως εμείς, προτιμούμε να αναφερθούμε σ' ένα απόσπασμα του εισαγωγικού σημειώματος του τελευταίου αυτοβιογραφικού του βιβλίου.

 

Γράφει,  λοιπόν, ο σοφός γέροντας
       
  " Στον κόσμο αυτό τον όμορφο, μα και φευγαλέο, χωρίς να το θέλουμε  ερχόμαστε και χωρίς να θέλουμε φεύγουμε. 
   ΄Ομως, στο διάστημα αυτής της φευγαλέας επίγειας ζωής μας, έχουμε το προνόμιο της ελεύθερης δράσης, της επιλογής του καλού ή του κακού και, ανάλογα με τις επιλογές του, γράφει ο καθένας μας την ιστορία της ζωής του.    Ποιο όμως, άραγε, να είναι το νόημα της ζωής μας; Πολλοί σοφοί όλων των εποχών, όλων των λαών και μάλιστα ΄Ελληνες, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση, αλλά, όπως λέει ο θείος Πλάτων στο Γοργία του, δεν τα κατάφεραν, φώτισαν όμως τα προβλήματα της ζωής, και έτσι, όποιος φιλοσοφεί, όποιος πορεύεται συνειδητά με λογισμό και μ΄όνειρο σ' αυτόν τον κόσμο, δεν πορεύεται "κατά τύχην" αλλά "κατά τέχνην".
Χαρά σ'αυτόν που μπορεί την κάθε στιγμή της ζωής του να τη ζει συνειδητά, να τη γεμίζει ιστορία και να αφήνει τα ίχνη του στο πέρασμά του, κατακτώντας την ανθρώπινη αθανασία.
Η ζωή μας μοιάζει μ' ένα εκκρεμές που κινείται ανάμεσα σε αναμνήσεις και προσδοκίες.
Αυτές λοιπόν τις αναμνήσεις και τις προσδοκίες θέλησα κι εγώ να κταγράψω σ' αυτό μου το βιβλίο, το κύκνειο άσμα της ζωής μου.
Από τη σκέψη και την φαντασία του ασπρομάλλη πια δασκάλου των ογδόντα χρόνων παρελαύνουν, την ώρα τούτη, τόποι και χρόνοι και άνθρωποι και γεγονότα, χαρές και λύπες, αγώνες και αγωνίες, δοκιμασίες και επιτυχίες, σαν κινηματογραφική ταινία. Με τη νοερή θεασή τους κραδαίνεται η ραγισμνένη καμπάνα - καρδιά μου. Και γίνεται σεισμογράφος η πέννα μου για να καταγράψει αυτές τις εικόνες, αυτές τις μορφές της ζωής μου, τώρα που είμαι ένας ευτυχισμένος παππούς.
            
                 ΄Ολα στον κόσμο αυτό διαβαίνουν
                   σύμβολα μονάχα μένουν.


Χαρά σ' αυτόν που μπορεί να φιλοσοφεί πάνω σ' αυτά τα σύμβολα. Αυτός, κι αν δε βρει νόημα ζωής, όμως θα λυτρωθεί από το φόβο του θανάτου. Αυτή τη λύτρωση αναζητούσα πάντα στη ζωή μου μέσα στη χαρά της δημιουργίας, δημιουργίας παιδευτικής, συγγραφικής, πολιτιστικής, ανθρωπιστικής και ήρθαν τώρα τα καλά μου τα εγγονάκια αυτή τη χαρά να μετουσιώσουν σε νέκταρ ευδαιμονίας, με τη γεύση της ανθρώπινης αθανασίας ....  "
     
Τι άλλο θα μπορούσε αλήθεια να προσθέσεις κανείς; Και ποιος μπορεί ν' αμφισβητήσει πως των ΜΕΓΑΛΩΝ η φωνή καταγράφεται με τόσες λίγες φράσεις; 
Το εισαγωγικό αυτό σημείωμα του τελευταίου βιβλίου του, που φέρνει τον τίτλο "Αναζητώντας και βρίσκοντας ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ", γράφτηκε στη Δροσιά, το Πάσχα του 2004. 

Λίγους μήνες νωρίτερα στις 9 Φεβρουαρίου 2004 σε εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου "Ο ΦΙΛΩΝ' στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, μίλησε με θέμα "Δημοκρατική Διαπαιδαγώγηση" δίνοντάς μας άλλο ένα μάθημα έμπρακτης Δημοκρατίας.  Τον ευχαριστούμε, που ήταν πάντα έτοιμος να μας προσφέρει κάθε φορά, το καλύτερο.


O Γιάννης Παυλάκης υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής Πεζαγραφίας  στον Διαγωνισμό "Ταλέντα-Βραβεία ΦΙΛΩΝΑ" προσφέροντας μαζί την ακριβοδίκαιη κριτική του  την αγάπη του και τις παραινέσεις του στους διαγωνιζόμενους.

 

pavlakis2.jpg

  

 

 

 

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΦΙΛΩΝΑ

k. Δημήτρης Γκίνης

προσφέρει τιμητική πλακέτα

στο Γιάννη Παυλάκη


Βιβλία του Γιάννη Παυλάκη:

Τα κλειδιά της Ορθογραφίας,  
Αρχιτεκτονική του Λόγου,  
Ο φυσιολάτρης Σολωμός,  
Νεοέλληνες Ποιητές,  
Λυρικοί Απόηχοι,   Πλουτάρχου "
Περί Παιδείας Αγωγή",  
Με Λογισμό και μ' ΄Ονειρο, 
Παράθυρα στον Κόσμο,
Γκαίτε "Φάουστ (Α&Β΄μέρος),  
Ρούσος Α, Κούνδουρος, 
Η διαμόρφωση των νόμων στην Αρχαία Ελλάδα,   
Σοφοκλέους "Οιδίπους Τύραννος",
Θουκυδίδου "Επιτάφιος" τους Περικλέους,  
Τα Ριζίτικα,  
Οι Μαντινάδες,
Το Μεγαλείο και η Τραγωδία της Αθάνατης Ελληνικής Γλώσσας, που ήταν και το τελευταίο τοιυ.

Τελειώνοντας, αυτό το μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του, ανάμεσα στα τόσα που έχουν γραφεί γι' αυτόν , απ' όταν ακόμη  βρισκόταν κοντά μας, ξεχωρίσαμε ένα ποίημα που πιστεύουμε ότι  βγήκε αβίαστα μέσα από την ψυχή ενός καλού συνεργάτου του ίδιου και της οικογένειάς του.

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ


Τα χέρια σου του πλοίου κουπαστή Ταξίδεψαν Γεννιές - Δεν ξέρω πόσες,
Στων ταξιδιών τις γνώσεις που ταν τόσες.
Χρυσόστομος και γύρω σου πιστοί.

Δεν ειν της Κρήτης που σε ζύμωσαν οι μύθοι
Δεν είν΄η αύρα του Πειραιά που σε ζει
Είναι η φλόγα απ' τη ψυχή σου, και μαζί
Αυτός ο ίστρος που πλανεύει όλα τα πλήθη.

Είναι το Φως από τον ΄Ηλιο του μυαλού σου
και το μεθύσι απ' της σοφίας Σου τον οίνο
Σαββατιανό γλυκόπιοτο που πίνω
κι ακολουθώ τους δρόμους τους δικούς σου.

Πώς να σε πω, δεν ξέρω πώς να σε φωνάξω
Σωκράτη Βούδα Ιησού ή Μωυσή
΄Ολοι μαζί και χώρια είσαι Εσύ
κι όλα τα έργα σου Ευαγγέλιο θα φυλάξω 

                                                                   Ψαράκης Ε. Πέτρος

 

Επιμέλεια, Μαίρη Κεράνη - Σοφιανού
Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Πειραιώς "Ο ΦΙΛΩΝ"

 

Είσοδος Μελών

mail.google 3
Ιουλ 2509

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Φώς στο σκοτάδι, που χαρίζει την ελπίδα, 'Ιριδας χρώματα ξεχύνονται εμπρός σου, Λάμψεις ουράνιες που τρέφουν την πατρίδα, Ωραίου και Αληθινού Ναός όπου Νούς σε προσκύνημα κερί ανάβει Aγάπης, Κάλλους, Πνεύματος. Σε αντάρας πέλαγα, σύ, ω!… Περισσότερα
Οδυσσέας Ελύτης
Μαρ 2275

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

OΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Νεανικά χρόνια Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της… Περισσότερα
Κωστής Παλαμάς
Μαρ 1979

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας… Περισσότερα